IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев събира подкрепа да ни пуснат в чакалнята за еврото

На среща в Брюксел премиерът е поискал страната ни да попадне скоро в механизма ERM2

09:20 | 02.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев събира подкрепа да ни пуснат в чакалнята за еврото

Премиерът Сергей Станишев е поискал подкрепа от своите колеги от останалите страни от Централна и Източна Европа за това България възможно най-скоро да бъде приета в подготвителния механизъм за присъединяване към еврозоната, наречен ERM2, съобщи Dnes.bg.

Премиерът е заявил това на срещата в Брюксел, по време на която девет централно и източноевропейски страни поискаха всички мерки и действия срещу икономическата криза да се осъществяват в дух на солидарност между 27-те страни-членки.

ERM II е механизъм за поддържане на валутния курс в определени граници и е първата необходима стъпка към евентуално влизане в еврозоната.

Всяка страна трябва да поддържа ERM II поне две години преди въвеждането на единната валута.

По думите на Станишев, България има много добри макроикономически показатели и приобщаването й към механизма ERM2 ще бъде допълнителна възможност за стабилизиране на националната икономика.

Това щяло да даде и силен позитивен сигнал към бизнеса и чуждестранните инвеститори.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че Европа има нужда от политика, която да възстанови икономиката.

"Напълно наясно съм с безпокойството на европейците за работните им места и благосъстоянието им. Затова трябва да създадем икономическа политика, която да стимулира икономиката ни и да насърчава създаването на работни места.

Имаме нужда от политика за възстановяване на икономиката, но със сигурност не трябва да превръщаме разширяването на ЕС в изход от нашите вътрешни икономически и социални проблеми“, коментира той.

По думите му, процесът на разширяване на ЕС е бил от полза и за новите и за старите страни-членки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още