IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 февруари

08:43 | 28.02.09 г.
Преглед на печата за 28 февруари

Всеки четвърти хотел фалира, ако излезе на светло
в. Сега

25% от хотелите ще фалират, ако България се справи със сивата икономика в бранша, обяви вчера Димитър Семерджиев, експерт по проекти за насърчаване на туризма. Сенчестият сектор е улеснен от хаоса, който цари в статистиката за отрасъла, коментира той по време на дискусия за предизвикателствата на икономическата криза.
"Не знаем колко хотели има, каква е заетостта им, колко е средната цена на нощувката и какви сегменти обслужваме", подчерта Илиян Иванов, председател на Националният хотелиерски мениджмънт клуб. Според него затова България няма да има скоро цялостна стратегия за развитието на сектора. "През миналата година българите са похарчили близо 1.2 млрд. евро за почивки в чужбина, това показва, че не предпочитат България за своята почивка", коментират експерти.

Поне седмица София ще е недочистена
в. Сега

Проблемът със сметосъбирането в 5 от столичните райони ще продължи поне седмица. Новите чистачи - "Титан АС", "Чистота Искър" и "АЕС Х", са обявили готовност да започнат да разполагат кофи за боклук от 1 март, но ще им трябва време, за да покрият изцяло "Младост", "Витоша", "Овча купел", "Люлин" и "Триадица", съобщиха от Столичния инспекторат. Най-оптимистична заявка е направила "Титан АС", която отговаря за "Витоша" и "Младост". Оттам обещават новите кофи да са разположени до 3 март.

Фирми пестят налози с почивки на работници
в. Стандарт

Фирмите да пращат работниците си на почивка в България на стойност до 700 лв. и върху тези пари да не се плащат данъци. Това предложи Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма. Идеята е парите за ваканцията да се признават за разход на фирмата, а работникът да не плаща данъци за тях. 50 млн. лв. са нужни на хотелиерите, за да започнат сезона, още 250 млн. лв. са необходими на собствениците за изплащане на банковите заеми, теглени за инвестиция, каза Драганов. Част от тези суми да бъде осигурена от Българската банка за развитие, предложи той.

Американска фирма плаща неустойки на военното министерство
в. Новинар

112 600 евро неустойки за забавянето на доставката на седем бронирани машини за контингента ни в Афганистан е получило военното ни министерство. Това стана ясно вчера изказване на министъра на отбраната Николай Цонев. От американската фирма „Текстрон”, която е доставчик на машините, са одобрили изплащането на още 118 000 евро. Военното ни ведомство е заявило претенции за още 30 000 евро неустойки за забавянето на доставката, обясни Цонев. Шест от седемте договорени машини вече са при контингента в Афганистан.

Строителното министерство проверява търг, спечелен от депутати
в. Новинар

Инспектори от Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще провери търг в община Кърджали, който е спечелен от двама депутати, съобщиха от ведомството. Проведената от местната власт обществена поръчка за ремонт на пътища е спечелена от обединение "Билд-консулт", в което участват Юнал Тасим от ДПС и Стоян Проданов от БСП. Ще бъдат инспектирани всички процедури, дейности, документация, включително и проверки за това дали са извършвани нарушения и нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още