IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата спря рециклиращата индустрия у нас, искаме помощ от ЕС

В момента в България не се изкупува хартия, а търсенето на пластмаса, метал и стъкло е свито

18:43 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата спря рециклиращата индустрия у нас, искаме помощ от ЕС

Преработката на разделно събраните отпадъци от опаковки у нас е силно ограничена и значителни количества подготвени за рециклиране суровини престояват на склад заради слабото търсене и рязко поевтиняване на вторичните материали. Това съобщи Кирил Здравков, изпълнителен директор на „Екопак“.

В момента в България не се изкупува хартия, а търсенето на пластмаса, метал и стъкло е свито.

По думите на Здравков тенденцията е валидна за почти всички държави от Европейския съюз (ЕС), които са спрели частично или напълно рециклиращите си мощности заради кризата.

Липса на реализация на произведената продукция и драстичния спад на цените с 60-80% на европейските пазари принуди редица предприятия да работят с намален капацитет, а Ирландия и Португалия са затворили временно всички свои предприятия за вторична преработка на суровини.

Голяма част от рециклиращите предприятия в България също са ограничили работещите си мощности, което изправя страната ни (подобно на останалите държави от ЕС) пред опасността да не разполагаме с наличен капацитет за преработка на суровините в рамките на тази година, коментира Здравков.

Според него е възможно да се наложи износ на суровини, за да бъдат изпълнени целите за рециклиране, залегнали в Закона за управление на отпадъците (ЗУО). За 2009 г. те възлизат на 46% от декларираните от бизнеса опаковки.

Представителите на бизнеса по оползотворяване на отпадъци както у нас, така и в други европейски страни се обединиха около няколко антикризисни мерки, които ще бъдат предложени в Брюксел. Сред тях е да бъде приет мораториум върху рециклиращите цели в рамките на тази година и да бъдат запазени специфичните цели, валидни за 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още