IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Синергон Холдинг АД

За последните 5 търговски сесии капитализацията на холдинга се увеличи с 9,5%, след като отчете ръст на печалбата и приходите за 2008

09:02 | 28.02.09 г.
Акция на седмицата – Синергон Холдинг АД

Книжата на Синергон Холдинг АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичната рубрика “Акция на седмицата”. 

На седмична база акциите на холдинговото дружество отчетоха ръст от 9,5 на сто, затваряйки в петък на ниво 1,5 лева за брой.

През седмицата Синергон Холдинг предаде консолидиран отчет, който показа 9,4% ръст на консолидираните продажби за четвъртото тримесечие на 2008 г. на годишна база до 99,1 млн. лв. За цялата 2008 г. на годишна база ръстът на консолидираните продажби е 16,11%.

За периода общите приходи на холдинга са в размер на 404,102 млн. лв. и се увеличават с 52,182 млн. лв. спрямо предходния период. Съществена част от това увеличение се дължи на продажба на парцел, намиращ се в гр. Русе.

Въпреки че през последното тримесечие компанията реализира загуба на стойност 4,1 млн. лв., то за цялата 2008 г. има ръст на печалбата на годишна база с 21% до 16,3 млн. лв.

“Ръководството на Синергон Холдинг счита, че финансовата криза ще оказва негативно влияние върху финансовите приходи, а същевременно ще се покачват разходите за обслужване на привлечения банков ресурс”, съобщава мениджмънтът на компанията в своя доклад за дейността за четвъртото тримесечие.

“Друга негативна последица от финансовата криза е забавената реализация на стоки и услуги, което ще доведе до намаляване на нетните приходи от продажби. За преодоляване на негативните последствия ръководството на дружеството счита, че всички нискодоходни и материалоемки производства в рамките на групата следва да се преструктурират или да се прекрати тяхната експлоатация. Също така ще продължи търсенето на стратегически инвеститори с цел тяхната продажба и реализация”, коментира още ръководството на Синергон.

Синергон Холдинг разполага с консолидирани активи на стойност 441,14 млн. лв. и собствен капитал на стойност 324 млн. лв.

Портфейлът на холдинговата компания включва инвестиции в капитала на 24 дружества, които се класифицират като дъщерни. С най-голям дял в портфейла е публичното Топливо АД, в което Синергон притежава 73 на сто от капитала.
 

Пазарни коефициенти Неконс. Конс.
P/E (цена/печалба) 2,8 1,72
P/B (цена/счетоводна стойност) 0,27 0,09
EPS (печалба на акция) 0,55 0,89
P/S (цена/продажби) 3,06 0,07
ROA (рентабилност на активите) 7% 4%
ROE (рентабилност на собствения капитал) 10% 5%

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още