IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 8% се увеличи финансовото богатство на домакинствата за година

Съвкупното богатство на домакинствата, което включва стойността на жилищата, достига 176 млрд. лв.

14:03 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 8% се увеличи финансовото богатство на домакинствата за година

Финансовото богатство на домакинствата в края на 2008 г. е било 33,7 млрд. лв. и нараства с 8% за една година. В края на 2007 г. финансовото богатство на домакинствата е било 31,3 млрд. лв., показват данни на Industry Watch.

Съвкупното богатство на домакинствата, което включва стойността на жилищата, достига 176 млрд. лв., или 90 млрд. евро, съобщиха от анализаторската компания.

Банкнотите остават около една четвърт от общия размер на финансовото богатство и това показва доверие на домакинствата към банковата система, коментира Красен Йотов от Industry Watch.

Депозитите нарастват от около 60 до 65 на сто от общия размер на финансовото богатство. Увеличението се дължи на няколко фактора, на първо място заради разширената гаранция от страна на БНБ върху депозитите.

Само 2,2% от богатството на домакинствата са в акции към края на миналата година. Намаляват нетните активи на пенсионните фондове заради изтегляне на пари от доброволните пенсионните фондове, както и падането на цената на акции, посочват от компанията.

Животозастраховането също остава малка част от богатството на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още