IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът при цените на производител се забавя

Общият индекс на цените на производител през януари 2009 г. е с 0,3% под равнището на предходния месец

11:51 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът при цените на производител се забавя

Общият индекс на цените на производител през януари 2009 г. е с 0,3% под равнището на предходния месец, като в преработващата промишленост намалението е с 1,1%, а при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива е регистрирано увеличение с 2,3%. 

На годишна база общият индекс на цените на производител намалява с 1,1%, показват данни на националния статистически институт (НСИ).

За сравнение общият индекс на цените на производител през декември беше с 5,8% под равнището от ноември, а на годишна база спадът беше с 1%.

Спрямо декември 2008 г. през януари намаляват цените при производството на хранителни продукти - с 0,7%, докато увеличение на цените има при производството на облекло - с 2,8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 2,7%.

На годишна база в преработващата промишленост цените на производител намаляват с 6,5%, а същевременно увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - с 20,4%. По-съществено намаление е отчетено в производството на основни метали - с 25,9%, и в производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 5,2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари 2009 г. е с 1% под равнището на предходния месец, а на годишна база нараства с 2,2%, показват още данните на НСИ.

Намаление на цените на месечна база има в преработващата промишленост - с 8,4%, и в добивната промишленост - със 7,9%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива е регистрирано увеличение с 3,3%.

Най-голямо намаление на цените в преработващата промишленост спрямо декември се наблюдава при производството на основни метали - с 10,4%, при производството на химични продукти - с 5,8%, докато най-голямо увеличение се регистрира при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 1,9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 1,8% и при производството на облекло – с 1,8%. В добивната промишленост цените при повечето икономически дейности отчитат намаление, като по-значително е при добива на нефт и природен газ и метални руди.

На годишна база в преработващата промишленост цените през януари намаляват с 4,6%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива има увеличение с 23,5%.

Увеличение на цените в преработващата промишленост спрямо януари 2008 г. има при производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 12,9%; производството на напитки - с 10,7%; производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,8%, и производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 8,8%. Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 19,2%, при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 1,1% и при производството на хранителни продукти – с 0,2%.

От януари 2009 г. индексите на цени на производител се изчисляват по новата класификация на икономическите дейности КИД - 2008. Едновременно с това е сменена и базисната година, индексите са изчислени при база 2005 година. Данните за предходните периоди до 2000 г. са преизчислени по КИД - 2008 и са публикувани в страницата на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още