IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: 86% подкрепят валутния борд при текущия курс евро/лев

Само 10% са против поддържането на валутния борд, а 4% не могат да преценят

09:54 | 27.02.09 г.
Анкета: 86% подкрепят валутния борд при текущия курс евро/лев

Безпрецедентна подкрепа от 86% в анкета сред читателите на Investor.bg получава поддържането на валутния борд при текущото съотношение евро/лев до приемането ни в еврозоната. Само 10% са против поддържането на валутния борд, а 4% не могат да преценят.

В анкетата са гласували общо 1452-ма читатели на Investor.bg.

"Запазваме борда до влизането в еврозоната", заявиха представители на ГЕРБ, ДПС, СДС, БНД, ДСБ, НДСВ, Движение Напред и БСП.

Според Ситибанк валутният борд в България ще издържи на финансовата криза.

Специален анализ даде отговор на въпроса "Защо ни е нужен валутният борд?".

Темата за валутния борд изисква на първо място отново да посочим какво на практика означава той и какви функции изпълнява.

Размерът на валутните активи на БНБ, т.нар. активи на управление Емисионно се публикуват всеки работен ден в уеб страницата на БНБ. Към 25 февруари размерът им е равностойността във валута на 23,59 млрд. лв. От тях близо 8,03 млрд. лв. е размерът на банкнотите и монети в обращение. Общо парите, които БНБ трябва да покрива с активите си, са 20,028 млрд. лв., където освен монетите и банкнотите в обращение влизат и депозитите в БНБ, в това число на банките, правителството и на други депозанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още