IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Туристическият бранш поиска 100 млн. лв. от правителството

От българския туристически бизнес предлагат още да отпаднат летищните такси за чартърни полети

18:17 | 26.02.09 г.
Туристическият бранш поиска 100 млн. лв. от правителството

Туристическият бизнес поиска 100 млн. лева от правителството в подкрепа на бранша в условията на световна финансова и икономическа криза. Има възможност част от необходимите за бранша средства да се осигурят чрез предвидените 500 млн. лева от правителството за подпомагане на малки и средни предприятия, каза на пресконференция председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова, цитирана от БТА.

Отрасълът може да бъде подкрепен също и ако се приеме искането на бранша да има безплатни визи за руски и украински туристи по време на кризата, което би струвало на държавата около 7 - 8 млн. евро.

Друга мярка, предлагана от българския туристически бранш, е да отпаднат летищните такси за чартърни полети, което би означавало държавата да субсидира бранша с по-малко от 20 млн. евро.

Бизнесът предлага още да има единна ставка на ДДС за туризма от 5 на сто, каквато е например в Кипър.

По данни на асоциацията през януари броят на издаваните визи за Русия е намалял с 30 на сто, а през февруари - с 50 на сто.

Прогнозите на бранша са за спад с 50 на сто на руските туристи през лятото, ако не се предприемат от правителството антикризисни мерки за бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още