IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на пътностроителните компании най-печеливши днес

SOFIX реализира ръст за втори пореден ден, който днес възлезе на символичните 0,1% до 262,01 пункта

15:26 | 26.02.09 г.
Акциите на пътностроителните компании най-печеливши днес

Акциите на трите публични пътностроителни компании реализираха най-големите поскъпвания на пода на БФБ-София днес. Книжата на Мостстрой АД добавиха 15,2% към стойността си до 2,19 лв. за брой. Тези на Холдинг Пътища и Трейс Груп холд добавиха по съответно 5,9% и 5,7% към стойността си. Общият оборот с пътностроителни дружества бе за 73 хил. лв., от които за 52 хил. лв. с акции на Холдинг Пътища.

Днес при 17 дружества оборотът бе с над 5 хил. лв. Като се изключи сделката за 3,94% от ТБ Сибанк АД срещу 29,3 млн. лв., с най-голям оборот беше позицията на ТБ КТБ АД с 487 хил. лв. оборот.

Изтъргуваха се акции на 72 дружества.

SOFIX реализира ръст за втори пореден ден, който днес възлезе на символичните 0,1% до 262,01 пункта. Индексът е само 2 пункта над най-ниското си затваряне. Широкият индекс с равни тегла на участващите в него компании BGTR30 приключи с 1,72% ръст. Другият широк индекс BG40 е ценово претеглен и няколко компании имат несъразмерен на пазарната им капитализация принос в движението на индекса. Той се повиши с 1,45% до 86,6%.

Единствено индексът BGREIT загуби 0,57% от стойността си до 40,43 пункта.

Според Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал, „големият оборот от над 30 млн. лева беше белязан основно от сделката за 3,94% процента от капитала на Сибанк. Иначе пазарът продължава да се доминира от купувачи при инфраструктурните компании, вероятно в очакване на консолидираните им отчети или сключване на сериозни договори“.

„Вижда се, че в последните дни няма кой знае колко активни участници нито сред купувачите, нито сред продавачите. Това вероятно ще продължи още известно време, преди БФБ да тръгне в една от двете възможни посоки. Фактори за бъдещо движение ще са активността на институционалните инвеститори (основно пенсионните фондове) и новините около това как водещите компании се справят с икономическата криза. Макроикономическото състояние на страната също се следи приоритетно от инвеститорите“, каза още Панев.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още