IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 26 февруари

08:14 | 26.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 26 февруари

Хиляди дела за необслужвани бързи кредити затрупаха съда
в. Сега

Световната икономическа криза удари първо по българите, взели бързи кредити, за да си напазаруват битова техника, обзавеждане, автомобили и др. От август-септември миналата година рязко е скочил броят на съдебните дела срещу длъжници, които не си погасяват вноските по такива заеми. На ден само в Софийския районен съд (СРС) се завеждат по 200-300 дела от фирми като "Ти Би Ай Кредит", "Кредибул" и др.
През последните месеци са се активизирали и компании за комунални услуги като ЧЕЗ и "Топлофикация", които също си търсят неиздължените суми. Над 18 200 са заведените производства през миналата година само в едното отделение на СРС, показва годишният отчет на съда.

От 1 март София ще е в поредната криза с боклука
в. Сега

Концесионерът по чистотата в София заплаши от 1 март да спре да събира боклука в целия град заради натрупани дългове на общината. Столицата дължи на фирмата над 10 млн. лв. от януари, а причината за забавянето е липсата на нови постъпления от такса смет. От същата дата чистенето на 5 района трябва да премине от "Новера" към три други фирми, като това включва и смяна на всички контейнери и камиони за отпадъци.
Официалното предупреждение е изпратено на 23 февруари, но за него се разбра едва вчера.

И разделното събиране на боклука буксува заради кризата
в. Дневник

Икономическата криза и свитото потребление на стоки засегна и разделното събиране и преработката на отпадъците. Заради това бизнесът настоява България да замрази целите за рециклиране на нивата от 2008 г., което означава да не се слагат нови контейнери и да се събира по-малко смет разделно. Ако това не стане, събраните опаковки ще затрупат складове, защото заводите, които преработват материалите, не могат да пласират продукцията си и в момента не приемат нови количества.

Четири от организациите за оползотворяване на опаковки - "Екопак", "Екобулпак", "Булекопак" и "Репак", ще преговарят с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за изготвянето на пакет от мерки, с които да се тушират последиците от икономическата криза.

МВР започна акция да си върне следенето в интернет без контрол
в. Дневник

МВР ще направи нов опит да си възстанови безконтролното следене на интернет и телефонната комуникация, като инициира промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Това се случва 7 дни след като Народното събрание гласува изменения в този закон, които регламентират именно достъпа на силовото ведомство до данните. След като промененият ЗЕС бъде обнародван, ще се внесе и нов проект за редактирането му. Поправките в полза на МВР вече се пишели. През последните дни стана ясно, че основният проблем на спецслужбите е ограниченият достъп до телефонни разпечатки.

Примамват туристи с бонуси за лятото
в. Стандарт

Туроператори и хотелиери атакуват българските гости месеци преди началото на летния сезон. Всевъзможни бонуси и отстъпки са приготвени за нашенците на плажовете от притеснения заради кризата бранш. От днес до събота всеки, който резервира почивката си по време на борсата "Ваканция и Спа" в НДК, ще получи намаление от 10%, обещаха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Всички гости на Свети Влас през това лято ще ползват чадърите и шезлонгите на брега безплатно. Офертата за гостите на "Диневи Ризорт" е валидна и за трите плажа в града. По време на ваканцията си туристите ще получат като бонус и час на водно колело или на кану-каяк. През този сезон чужденците и българите ще почиват на една и съща цена. Досега немците плащаха доста по-малко. До 31 март гостите ще ползват 15% отстъпка, ако резервират почивката си за лятото, а до 31 април отстъпката е 10%. Това обясни Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Общини и кабинет в спор за 250 млн. лв.
в. Сега

Общините не са съгласни с начина, по който правителството се готви да похарчи кризисните 250 млн. лв. за ремонти на детски ясли, градини, училища, читалища, инфраструктурни проекти и др. Местните власти искат сами да направят списъците, а не кабинетът да определя кои обекти да получат пари и кои не. Това стана ясно от изказване на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова пред "Сега".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още