IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъждат седмия вот на недоверие към правителството

Целта на правителството е България да влезе най-късно в икономическата криза и да излезе най-рано, каза Станишев

12:31 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обсъждат седмия вот на недоверие към правителството

Обсъждането на седмия вот на недоверие към правителството от парламента, внесен от опозицията, започна малко след 9.00 часа днес. Мотивите за вота са формулирани „за цялостната дейност на правителството през мандата му“.

Пръв взе думата министър-председателят Сергей Станишев, който в изказването си от парламентарната трибуна, продължило повече от час, направи преглед на основните насоки на работата на правителството от 2006 г. до сега. Той посочи, че за периода се наблюдава стабилно икономическо развитие и среден ръст от 6%, който е един от най-високите в Европейския съюз (ЕС). По думите му икономическият ръст е резултат на политическата стабилност, предвидимостта на макроикономическата политика, фискалната стабилност и други.

Докато през 2004 г. безработицата у нас била 12,4%, през последното тримесечие на миналата година тя е била 5%, което е по-ниско от средното ниво за ЕС, и това е показателно за социалната политика на кабинета според Станишев. За първите 9 месеца на 2008 г. реалната работна заплата страната се е увеличила с 9,1%, а средната работна заплата за периода 2004 - 2008 г. в реалния сектор се е увеличила с 39,4%.

Според данните, изнесени от премиера, за периода 2005 - 2007 г. средно годишната инфлация в страната е била 7%, но към края на 2007 г. е започнала да се увеличава. Започнало е и увеличение на дефицита по текущата сметка, което би могло да бъде обяснено в немалка степен от повишения внос на инвестиционни стоки и увеличената покупателна способност на населението.

За стабилността на банковата система говорят и фактите, че към 31 декември 2008 г. банките имат активи приблизително 70 млрд. лв., което е 17% повишение на годишна база, а коефициентът на покритие на банковите провизии е 115%, който показател е един от най-високите в ЕС. Печалбата на банковата система за 2008 г. е близо 1,39 млрд. лв., което е най-високата печалба за последните 10 години.

"Критикуваната от опозицията политика на трупане на фискален резерв и бюджетни излишъци се оказа, особено в условията на икономическа криза, много правилна", заяви Станишев.

Станишев съобщи още, че до края на мандата на управление на правителството фискалният резерв ще се увеличи почти двойно. Размерът на пенсиите също се предвижда да се увеличи двойно за последните 5 години, като се има предвид и 2009 г.

"Целта на правителството е България да влезе най-късно в икономическата криза и да излезе най-рано", каза премиерът. В тази връзка той даде пример, че в някои страни вече в банковата система са наляти милиарди долари и евра, докато при нас това не се налага.

Говорейки за енергетиката, в изказването си премиерът посочи, че за тази година са подготвени проекти на стойност 6 млрд. евро и след модернизация и рехабилитация ще бъдат пуснати в експлоатация нови топлоелектрически централи с мощност 800 мегавата.

"Транспортната инфраструктура ще играе ролята на своеобразен буфер по време на икономическата криза, създавайки работни места", каза още премиерът.

По време на изказването си в парламента министърът на финансите Пламен Орешарски пък приведе оценки от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), давани през последните 2 години, които оценяват високо водената фискална политика на бюджетни излишъци. Орешарски подчерта, че през последните 4 години външният дълг на страната ни значително е намалял. Като положителни от международните институции се оценяват също и високите международни резерви и водената политика в областта на публичните финанси.

Орешарски припомни още, че през периода 2006 - 2008 г. международните рейтингови агенции Moody's и Fitch на два пъти са повишавали рейтинга на страната ни, но в края на миналата година той е понижен - „основно заради външни фактори“.

Относно методологията на формирането на бюджета на страната оценките на ЕК през последните две години също са високи, включително що се отнася и до прозрачността.

По отношение на Маастрихтските критерии Орешарски посочи, че показателят дълг към държавен бюджет по предварителни данни към края на 2008 г. е 14%, докато през 2001 г. е бил 80%. По този показател сме на 4-то място в ЕС в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още