IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банки ще избират проекти за финансиране от пловдивския гаранционен фонд

Банките ще избират фирми, с които да се сключват гаранционни споразумения. Това ще са предприятия, които преговарят за кредит, но нямат необходимите обезпечения

11:48 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Банки ще избират проекти за финансиране от пловдивския гаранционен фонд

Банки ще активизират дейността на Общинския гаранционен фонд в Пловдив за бизнеспроекти. Това съобщиха от пресцентъра на местната управа. Няколко финансови институции са подали оферти, които ще бъдат отворени на 27 февруари, обяви заместник-кметът на града Александър Константинов, подготвил конкурса.

Преди дни той обяви, че досега фондът не е отпуснал кредити за подпомагане на малки и средни фирми, макар че е бил създаден с тази цел. Проверка, извършена от Константинов, установила, че 1,8 млн. лева са били сложени на сметка в „Юробанк“, вместо да бъдат на депозит. Парите престояли там една година и за тях са получени едва 9000 лева лихви, вместо 70-80 хил., колкото би донесъл депозитът.

Банките ще избират фирми, с които да се сключват гаранционни споразумения. Това ще са предприятия, които преговарят за кредит, но нямат необходимите обезпечения.

Тогава ще се намесва Гаранционният фонд, но чрез банката, която е проучила фирменото досие и бизнес плана на кредитоискателя, обясни Александър Константинов. Според него включването на банките ще раздвижи кредитирането за средните и малки фирми.

Очаква се през тази година в Гаранционния фонд да се добавят още около 1 млн. лв. В него влизат 10% от приходите от сделки с общинско имущество. Сумата от 10 млн. лв. е заложена в плана за приватизация за 2009 г., одобрен от общинския съвет на Пловдив. За продажба ще се предложат фирмите „Ритон“, „Бъдеще“, „Митнически терминал“ и „Битова тъкан“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още