IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСК: На българския енергиен пазар има свръхрегулация

По изчисления на стопанската камара за рехабилитация на електроенергийната система на страната са необходими около 8 млрд. евро

17:23 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
БСК: На българския енергиен пазар има свръхрегулация

На българския пазар за електроенергия и природен газ има свръхрегулация на цените, заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на енергийна конференция днес. Според Данев определянето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на пределни цени, които за електроенергията са по-ниски за битовите потребители и малките фирми, а при газа е обратното, т.е. по-ниски са за промишлените потребители, не стимулира фирмите към въвеждането на иновации и на енергоспестяващи технологии. 

Същевременно нашата икономика е твърде енергоемка спрямо стандартите на ЕС. По изчисления на БСК за рехабилитация на електроенергийната система на страната са необходими около 8 млрд. евро.

Данев обърна внимание на факта, че електроенергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), освен че се изкупува на преференциални цени, 3-4 пъти по-високи от тези от конвенционалните източници, се оскъпява още и от необходимостта от инвестиции за свързване с електропреносната система.

Електроенергията у нас допълнително се оскъпява от факта, че държавата, в лицето на Националната електрическа компания (НЕК), трябва да плаща и допълнителни средства за поддържане на т. нар. „студен резерв” от мощности, които да компенсират при необходимост намалената електроенергия от ВЕИ, коментира още Данев.

В тази връзка от ръководството на ЕВН България (снабдяваща с електричество районите на Пловдив, Бургас, Стара Загора) съобщиха, че само в техния регион от страната има подадени заявки за производство на електроенергия от ВЕИ за общо 895 мегавата, като над половината от нея е от фотоволтаични (слънчеви) централи. Ако всички тези проекти се осъществят през следващите няколко години, ЕВН би трябвало да вложи милиони лева за присъединяването на малките централи (което компанията е задължена по закон) към електропреносната система, което от своя страна ще оскъпи не малко електроенергията за битовите потребители, заявиха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още