IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 февруари

08:07 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 февруари

Външните министри на ЕС приеха енергийните проекти за България

в. Дневник

Министрите на външните работи от Европейския съюз не изказаха възражения срещу енергийните проекти в България, които ще се финансират в рамките на допълнителния план на ЕС за икономическо възстановяване на стойност 5 млрд. евро. В същото време те не постигнаха съгласие по общия списък с начинания, предложен от Европейската комисия, съобщи БТА след заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения в Брюксел.
Допълнителният план ще се обсъжда на срещата на държавните и правителствени ръководители от съюза, насрочена за 19 и 20 март.

Депутати печелят европроекти за пътища

в. Дневник

Въпреки изключително слабата усвояемост на европейските средства за инфраструктура - 0.05% за три години, и те се оказаха в капана на конфликта на интереси. Двама депутати от управляващото мнозинство - Стоян Проданов (БСП) и Юнал Тасим (ДПС), са спечелили поръчка по програмата "Регионално развитие", а доскорошният член на Висшия съвет на левицата Мадлен Стоянова е спечелила проект по "Околна среда" с дружество, регистрирано броени месеци преди търга. Разкритията дойдоха в деня, в който представители на ОЛАФ отправиха поредна порция унищожителни критики за усвояването на евросредствата в България. Сигналът за депутатите идва от участници в тръжна процедура на земеделското министерство, които са изпратили жалба до Комисията за защита на конкуренцията и до вицепремиера за еврофондовете Меглена Плугчиева. 

Пускат различни концесионери на летищата

в. Новинар

Дейностите на летища и пристанища ще се отдават на концесия на различни концесионери. Така различни компании ще се занимават с пътническите и товарните превози и обслужването на терминалите. Това предвиждат промени в Закона за концесиите, съобщи вчера транспортния министър Петър Мутафчиев. Според сегашния закон летища и пристанища се дават на концесия целите и само на една компания. Промените в закона са одобрени от Министерския съвет, предстои да бъдат гласувани в Народното събрание. Министър Мутафчиев обаче не се ангажира със срок кога точно ще се случи това.

Туризмът обсъжда по-ниски цени за българи

в. Дневник

Да бъдат договорени отстъпки между 10 и 30% за български туристи и преференциални оферти за държавни служители, предлагат сдруженията от туристическия бранш в антикризисна програма, одобрена на заседание на Съвета по туризъм в понеделник. Целта е да се привлекат онези българи, които през последните години предпочитаха почивки в чужбина. По данни на Националния статистически институт пътуванията извън страната достигат 6 млн., като около 30% от тях са били към Гърция. Подобна инициатива имаше и през миналия летен сезон, но така и не стана ясно колко българи се възползваха от нея.

"Кремиковци" излиза на протести след 1 март

в. Сега

Металурзите от "Кремиковци" готвят вълна от протести в центъра на столицата, ако до 1 март икономическото ведомство не каже ясно каква ще е съдбата на комбината. "Преговорите за инвеститор, който да поеме комбината, се водят вече два месеца и все така няма никакви конкретни резултати. Вече започнаха да се правят стъпки за съкращаване на работниците", коментира вчера синдикалният лидер Людмил Павлов. "Дори сега да дойдат суровините, никой не може да даде предварителни гаранции дали всички агрегати ще тръгнат нормално", предупреди още Павлов. 

Пристанище "Лом" замира заради кризата

в. Стандарт

Поради световната икономическа криза и срива на цените на металите, поръчките за второто ни по големина пристанище на Дунав - в Лом - са намалели рязко, съобщи изпълнителният му директор Борислав Михов, цитиран от БТА. Докато през януари и февруари 2008 година в пристанището са били обработени 165 000 тона товари, то за същото време на тази година портът ще приключи с 65 000 тона. Държавното дружество "Пристанищен комплекс", което управлява пристанището, е изпратило уведомление до Бюрото по труда в Лом за предстоящи масови съкращения. За сега ръководството на пристанището и синдикатите са постигнали споразумение работниците да не бъдат съкращавани, а да излизат в неплатен отпуск за по няколко дни на ротационен принцип.

Фирми мамят общината в декларации за имоти

в. Стандарт

Служители на отдел "Местни данъци и такси" в община Благоевград са установили, че 43 предприятия са декларирали имоти на занижени отчетни стойности. Собствениците им не са отразявали промяна в тях от момента на придобиването им. Въпросните стойности са многократно занижени дори спрямо данъчната оценка на имотите, заяви кметът Костадин Паскалев. Всички ще бъдат уведомени с писма и ще имат възможност сами да отстранят несъответствията - да актуализират отчетната стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още