IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Явор Куюмджиев: Дефицитът по търговското салдо ще намалее

Кредит от МВФ не ни е необходим, смята зам.-министърът на икономиката и енергетиката

17:42 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Явор Куюмджиев: Дефицитът по търговското салдо ще намалее

Очакванията са през тази година да намалее дефицитът по търговското салдо, каза за Investor.bg зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, помолен на прогнозира (според данните към момента) търговския баланс на страната. 

В тази връзка има вероятност да намалее и дефицитът по текущата сметка спрямо настоящото ниво.

По данните към момента най-реалистичният вариант е през следващата година да намалеят както вносът, така и износът на страната ни заради свиването на външните пазари и намалението на вътрешното потребление, според МИЕ.

Песимистичният вариант, който е малко вероятен, е да нарасне дефицитът по търговското салдо (и дефицитът по текущата сметка). Оптимистичният вариант пък, който предвижда износът да надмине вноса, може да се случи само, ако българските фирми намерят външни пазари, незасегнати от кризата, а и производството за износ нарасне, включително и благодарение на внесените през последните две години инвестиционни стоки (машини, съоръжения и др.).

На въпроса каква е неговата прогноза за икономическия ръст на България през 2009 г., зам.-министърът посочи, че вероятно нивото му ще бъде „някъде по средата между песимистичната и оптимистичната прогноза, т.е. между 2,1% и 4,7%”.

Що се отнася до мнението на някои икономисти за евентуално заемно споразумение с МВФ, Явор Куюмджиев коментира, че „такъв кредит не е необходим на страната ни на фона на големия фискален резерв”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още