IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС може да увеличи помощта за газопроводната ни връзка с Гърция

България ще може да разчита и на 10 млн. евро за изграждане на връзка с газопреносната система на Румъния

14:28 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС може да увеличи помощта за газопроводната ни връзка с Гърция

Възможно е Европейският съюз (ЕС) да отпусне 40 млн. евро за изграждането на връзка между газопроводните системи на България и Гърция, при положение че първоначално оповестената сума от страна на ЕК беше 20 млн. евро, е съобщил днес във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА. Целият проект засега се оценява на над 120 млн. евро.

По думите на Димитров България ще може да разчита и на 10 млн. евро за изграждане на връзка с газопреносната система на Румъния, за която вчера беше съобщено, че ще е в района на Русе-Гюргево.

Засега България не може да разчита на средства от ЕС за модернизацията на газохранилището в Чирен, общата сума на които възлиза на около 250 млн. евро, е казал още министърът.

На току-що приключилата в Брюксел среща на енергийните министри от ЕС е потвърдено, че ЕС заделя около 5 млрд. евро за подкрепа на европейската икономика, като над 3,5 млрд. евро от тях ще бъдат насочени за енергийни проекти. Министърът е обобщил, че за изграждане на реверсивни връзки между десетина страни в Европа ще бъдат осигурени от ЕС около 80 млн. евро. А според последното решение на Брюксел, европейските пари на газопровода „Набуко“ ще бъдат намалени от 250 на 200 млн. евро.

Предварителните изчисления сочат, че чуждестранните инвестиции в България през миналата година са приблизително 6 млрд. евро, е заявил Димитров, т.е. размерът им е близък до тези през 2007 г., въпреки някои негативните прогнози през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още