IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОСА на Оргахим и данни за ПЧИ за четвъртото тримесечие през седмицата

Желаещите да участват в предстоящото ОСА на Химимпорт ще могат да го направят, ако закупят акции от капитала на компанията до днес

08:01 | 23.02.09 г.
ОСА на Оргахим и данни за ПЧИ за четвъртото тримесечие през седмицата

В понеделник инвеститорите ще очакват решенията на Общото събрание на акционерите (ОСА) на русенския производител на бои и лакове Оргахим АД.

Сред по-важните решения за гласуване съгласно точките от дневни ред са одобрение на нов договор между Оргахим и румънската Поликолор, според който цялото производство на бои и лакове на фабриката в Румъния да бъде прехвърлено в завода в Русе.

От бояджийската продукция на Поликолор ще остане единствено производството на автомобилни бои, както и на индустриални покрития. Прогнозите в Оргахим са, че в резултат на новия договор ще има ръст на експорта с над 15 млн. евро годишно.

Желаещите да участват в предстоящото ОСА на Химимпорт, което е насрочено за 11 март, ще могат да го направят, ако закупят акции от капитала на компанията до днес, 23 февруари. На него ще се гласува по проект за промени в устава на Химимпорт, предвиждащи овластяване на Управителния съвет да може да увеличава капитала до 250 млн. лева чрез издаване на обикновени или привилегировани акции.

Във вторник е последният ден за придобиване на акции от капитала на Фонд за енергетика и енергийни икономии с право на участие в ОСА на дружеството, насрочено за 12 март. Акционерите ще гласуват по проект за овластяване на Съвета на директорите за извършване на сделки за придобиване на вземания.

На 25 февруари, сряда, е крайната дата за записване на акциите от увеличението на капитала на Пи Ар Си АДСИЦ. Издадени са 585 000 права, срещу които могат да се запишат също толкова броя акции по емисионна цена 10 лева.

Също в сряда Монбат АД ще обяви данните си за продажбите и печалбата за януари 2009 г.

На 26 февруари 2009 г. (четвъртък) ще бъде обявена лихвената статистика на БНБ за януари 2009 г. Данните включват обема и лихвения процент по новоотпуснатите кредити.

В петък ще се проведе ОСА на троянския производител на електродвигатели с общо предназначение Елма АД, на което акционерите ще гласуват за освобождаване на Николай Йорданов Банев по негова молба от заеманата длъжност член и председател на Съвета на директорите на дружеството. Николай Банев, чрез свързани фирми, е основен акционер в капитала на Елма АД.

В петък ще се проведе редовно годишно Общо събрание на акционерите на Вапцаров Холдинг АД, което е свикано от Комисията за финансов надзор. На него ще се обсъжда и одобрява годишния финансов отчет на дружеството за 2007 г.

На събранието ще бъде гласувана и промяна на състава на Надзорния съвет на дружеството като предложението от мажоритарния собственик на Вапцаров Холдинг – Дарос Инк. - САЩ, е да бъдат освободени Нарен ЕООД, Група технология на металите - Ангел Балевски Холдинг АД, и Красимир Банчев Дачев като членове на НС.

Проектът за решение предвижда на тяхно място да бъдат избрани за нови членове на НС Дейвид Хемпсън, Бони Евлогиев Бонев и Владимир Величков Попов.

Националният статистически институт ще обяви в петък данните за преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната за четвъртото тримесечие на миналата година. Тогава ще станат ясни производствената инфлация за януари и бизнес климатът в промишлеността, строителството, търговията и услугите за февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 20.02.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още