IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев: Опитът да се дискредитира НАП е заплаха за националната сигурност

„В последните дни се казаха много неща по отношение на НАП без доказателства, особено от опозицията“, заяви премиерът

10:58 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев: Опитът да се дискредитира НАП е заплаха за националната сигурност

„Правителството застава зад всеки професионалист и почтен човек от Националната агенция по приходите (НАП), тъй като опитите да бъде дискредитирана такава важна система са заплаха за националната сигурност за държавата, като се има предвид, че в условията на криза всеки лев приход е важен“. Това каза министър-председателят Сергей Станишев по време на посещение днес в централата на НАП в София.

Изказването си той направи в присъствието на служители на агенцията, финансовия министър Пламен Орешарски, заместник-министъра на финансите Кирил Желев, който отговаря за НАП, и новия директор на агенцията Красимир Стефанов. Последният пое поста, след като досегашният директор на НАП Мария Мургина подаде оставка на фона на разразилия се скандал с източване на ДДС в особено големи размери.

„През последните дни събитията около НАП се развиха много бързо“, каза Станишев. По думите му неговата принципна позиция е, че когато има данни и съмнения за злоупотреби и нередности, компетентните органи трябва да си свършат работата и ако трябва, от съответните хора да се поеме отговорността. Не трябвало обаче да се охулва цяла една финансова структура и то толкова важна за държавата, особено в условията на икономическа криза.

Премиерът подчерта, че тази година е ключова за държавата и държавния бюджет заради финансовата криза. „Ако няма събираемост от страна на фиска, плановете и добрите пожелания на държавата могат да останата само теория“, каза Станишев.

„В последните дни се казаха много неща по отношение на НАП без доказателства, особено от опозицията“, заяви Станишев. Той посочи още, че на фона на други европейски страни България в момента „стои изключително стабилно, което в голяма степен се дължи на финансовата система“.

Премиерът изтъкна и че въпреки обвиненията напоследък България е на едно от първите места в ЕС по събираемост на ДДС, а в свой доклад Световната банка е дала висока оценка на данъчните реформи в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още