IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна забележка от Брюксел – относно чуждестранните юристи в България

Ограниченията, които налага България върху юристи от други членки да практикуват в страната, нарушават правото на ЕС

09:34 | 20.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поредна забележка от Брюксел – относно чуждестранните юристи в България

Брюксел се опасява, че ограниченията, които налага България върху правото на юристи от други страни членки на ЕС да практикуват професията си на нейна територия, нарушават правото на Европейския съюз, пише Financial Times.

Европейската комисия съобщи, че е изпратила на България формална нота - това обикновено е първата стъпка на Брюксел, когато се готви да започне съдебна процедура срещу страна членка на Евросъюза за нарушаване на неговото законодателство, отбелязва вестникът.

EК е обезпокоена от условието за национална принадлежност, на което трябва да отговарят адвокатите, за да практикуват в България, както и от факта, че не се позволява на правни фирми от други страни от ЕС да се установяват в страната и да използват името си. Британски и австрийски правни компании вече обявиха, че ограниченията, които налага София, могат да ги принудят да се откажат да работят в България, припомня изданието.

София има два месеца, за да отговори на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още