IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газопроводната ни връзка с Румъния ще е при Русе-Гюргево

Обсъдена е и възможността за връзка в района на Исакча и Негру Вода

17:06 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газопроводната ни връзка с Румъния ще е при Русе-Гюргево

Български енергиен холдинг (БЕХ) чрез дъщерното си дружество „Булгартрансгаз” ЕАД и румънската „Трансгаз” започват съвместно прединвестиционно проучване за изграждане на междусистемна връзка за пренос на природен газ в участъка Русе – Гюргево, съобщиха от холдинга.

Това е решено по време на проведената вчера и днес в София среща между ръководствата на газовите компании. Двете страни ще анализират и възможността за използване на частично финансиране от европейските фондове за изграждане на връзката.

Освен изграждането на газопровод, свързващ двете газопреносни системи в района Русе – Гюргево, е обсъдена и възможността за връзка в района на Исакча и Негру Вода. Предстои да се съгласува техническо решение за създаване на възможност за реверсиране на потока на газоизмервателна станция Исакча.

В бъдеще страните ще анализират възможността и за допълнителни междусистемни връзки между румънската и българската газотранспортни системи, съобщават още от холдинга.

В началото на месеца от ръководството на БЕХ информираха, че предвидената междусистемна газопроводна връзка между България и Румъния ще е с дължина 15 км и ще струва около 30 млн. евро при максимален капацитет 1,5 млрд. куб. м газ годишно. Тогава не беше съобщено къде точно ще бъде осъществена връзката, а и от румънска страна още не беше потвърдено официално съгласието за проекта.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още