IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Внесоха проект за стандартизация на производството на млечни продукти

Стандартите се отнасят за традиционните български продукти и ще имат доброволен характер

14:49 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Внесоха проект за стандартизация на производството на млечни продукти

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) внесе в Българския институт за стандартизация проектите за български стандарти за производство на „българско кисело мляко”, „българско бяло сирене” и „кашкавал”, съобщиха от НВМС.

Стандартите се отнасят за традиционните български продукти и ще имат доброволен характер. С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт.

Предстои стандартите да преминат процедура по обществено обсъждане в института, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти.

Също така предстои да бъде обявен конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на продуктите, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.

Според внесените от НВМС проекти за стандарти бялото сирене и „кашкавалът се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода. В проектите е записано, че продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.

„Българското кисело мляко” се произвежда от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др. „Българското кисело мляко” трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност е до 14 дни.

При производството на продуктите ще се осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали. Технологичният процес ще се контролира чрез наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия продукт. Периодично готовият продукт ще се изследва в независима акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели за безопасността на продукта и съответствието с изискванията на стандарта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още