IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК поиска България да освободи от данъци доходите от облигации от ЕС

Ако до два месеца не бъде получен задоволителен отговор на обоснованото становище, Комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейските общности

14:27 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК поиска България да освободи от данъци доходите от облигации от ЕС

Европейската комисия (ЕК) днес поиска официално от България да промени данъчните си разпоредби, съгласно които доходи от български държавни, общински и корпоративни облигации са освободени от данък, докато за облигации от същия вид, издадени в ЕС, такова освобождаване не се предоставя, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Комисията счита, че тези правила са несъвместими с Договора за Европейската общност (ЕО), който гарантира свободното движение на капитали. Искането е представено под формата на „обосновано становище“ (втори етап от процедурата за нарушение съгласно член 226 от Договора за ЕС).

Ако до два месеца не бъде получен задоволителен отговор на обоснованото становище, Комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейските общности.

Съгласно българските правила, лихвите и отстъпките (разликата между пазарната цена на една облигация и нейната номинална стойност) от български държавни, общински и корпоративни облигации са освободени от данък. Лихвите и отстъпките от държавни, общински и корпоративни облигации, издадени в други държави-членки на ЕС или на Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ)/Европейското икономическо пространство (ЕИП) не подлежат на такова освобождаване и се облагат с данък върху доходите в България при ставка от 10%.

Комисията счита, че тези правила могат да доведат до отказ на български данъкоплатци от инвестиране в облигации, издадени в други държави членки и така да ограничат свободното движение на капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още