IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 февруари

08:21 | 19.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 февруари

Брюксел препоръча замразяване на заплатите
в. Дневник

България да замрази ръста на заплатите в бюджетния сектор, препоръча в сряда Европейската комисия. Препоръката дойде ден след сигнала на синдикатите, че правителството в София замисля подобен ход и 24 часа преди правителството да приеме постановление, което съдържа стъпки в тази насока.

Според Брюксел замразяването на бюджетните заплати ще има ефект и в частния сектор, а целта е да се увеличи конкурентноспособността. В документа се отбелязва още, че планираното увеличение на пенсиите от април и юли т.г. ще доведе до увеличаване на публичните разходи и при спад на приходите ще се стигне до бюджетен дефицит, което ще задълбочи кризата.

Банкери се скараха заради високите лихви
в. Сега

Скандално изказване на банкера Стоян Александров почти взриви вчера икономическия форум под патронажа на премиера Сергей Станишев. На дискусия за мерките срещу кризата бившият финансов министър, сега директор на Търговска банка Д, призова БНБ незабавно да прати свои хора в 3-4 банки, които предлагат такива високи лихви по депозитите, че приличат на пирамиди.

Той уточни, че говори за трезори, които допреди кризата крадели чужди клиенти със своите агресивни реклами за лесни и евтини кредити, а напоследък правят същото с "промоции" на депозити с 10% лихва. Според Александров е недоглеждане такива промоции да се включат в обхвата на Закона за гарантиране на влоговете, който след промените защитава суми до 100 000 лв. "Вземете мерки, не чакайте хората да се наредят на опашки да си теглят спестяванията", призова банкерът. Според него Фондът за гарантиране на влоговете разполага с прекалено скромен ресурс и той ще се изчерпи, ако само една голяма банка закъса.

Франция се оттегли от АЕЦ "Белене"
в. Дневник

Френската държавна корпорация "Газ дьо Франс Сеуз" (GDF Suez) реши да се оттегли от участие в строежа на българската АЕЦ "Белене" и да се фокусира върху собствените си ядрени проекти, съобщи говорител на компанията, цитиран от Ройтерс.

"Електрабел" - белгийското поделение на GDF Suez, водеше преговори с германската Ер Ве Е (RWE) за поемане на част от нейния 49% дял в проекта, оценяван общо на около 4 милиарда евро. Говорител на RWE потвърди пред Ройтерс, че не са постигнали споразумение с французите, но че за германците проектът продължава по план.

БДЖ купували съмнителни спални вагони през 2008 г.
в. Сега

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов предизвика скандал в НС вчера с обвинения към транспортния министър Петър Мутафчиев, че покровителства корупционни сделки. Мутафчиев веднага поиска прокурорска проверка и заплаши Атанасов със съд, ако обвиненията му се окажат безпочвени.

Повод за словесната престрелка стана докладът на парламентарната комисия за разследване на пожара във влака София-Кардам. Атанасов извади информация за обществена поръчка от март м.г. за доставка на 30 рециклирани спални вагона. На конкурса се явили три фирми, като поръчката спечелила единствената без никакъв опит в тази област. Това е швейцарската ARWEX AG, чийто представител за България е един от основателите на ПЧБ Валентин Моллов. Според него експертите на министерството не са одобрили поръчката, тъй като вагоните не отговаряли на противопожарните изисквания. Вагоните трябвало да са 10-годишни, а вместо това били модел, произвеждан между 1968-1972 г.

България отбелязала напредък в усвояването на европарите
в. Новинар

България има напредък по усвояването на средствата от еврофондовете. Това е казал Реналдо Мандметс, един от шефовете в Генерална дирекция „Регионална политика", който отговаря за България в Европейската комисия (ЕК). Вчера той се е срещнал с представители на финансовото министерство, с които е обсъдил мерките, които страната предприема за контрол върху усвояване на парите от ЕС. Според статистиката на финансовото министерство от 2007 г. досега одобрените проекти по европейски програми са 1700, а стойността им е 960 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още