IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционната общност разединена за делистването на слабо ликвидни емисии

Според посредниците ползите от делистване на неликвидни дружества са по-малко от евентуалните неблагоприятни последици

16:23 | 18.02.09 г.
Инвестиционната общност разединена за делистването на слабо ликвидни емисии

Асоциацията на банките в България (АББ) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИК) подкрепят намеренията на Българска фондова борса АД, София за въвеждане на минимални изисквания за ликвидност за емисиите на публичните дружества, неизпълнението на които да доведе до делистване на съответното дружество от БФБ. Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) е против мярката.

Това става ясно от кореспонденция на БФБ с асоциациите. Асоциацията на инвеститорите в България, Българската асоциация за връзки с инвеститорите, Асоциацията на директорите връзки с инвеститорите, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и Българската асоциация на управляващите дружества не са изразили мнение по предложенията.

Според АИК тези от дружествата на БФБ, които нямат характеристики и не отговарят на критериите, статута и поведението на публични компании, трябва да бъдат делиствани. Освен това АИК разглежда допускането на маркет-мейкър за съответната емисия като приемливо решение.

Според БАЛИП обаче ползите от делистване на неликвидни и нисколиквидни дружсетва от Сегмент Б на Неофициален пазар са по-малко от евентуалните неблагоприятни последици за стабилността на пазара и правата на инвеститорите.

“При налагане на подобна мярка значително биха били ощетени акционерите на подобни дружества, придобили акции в хода на масовата приватизация, като най-ощетени биха били минаритарните акционери, за които законът предвижда специални права за защита и които правила формират съществена част от режима на публичните дружества”, се казва в становището на БАЛИП.

Според БФБ съществуването на подобни дружества на борсата “сериозно подкопава имиджа на целия пазар”, тъй като те не предоставят в законоустановените срокове задължителната информация на обществеността, не спазват принципите на доброто корпоративно управление и в резултат на това не се възприемат от инвестиционната общност като търсен и интересен обект за инвестиране. Освен това с техните акции рядко се сключват сделки, поради което не може да бъде направена оценка на стойността им.

От БФБ считат, че търгуването на регулиран пазар на такива дружества е по-скоро неудобство и допълнително финансово бреме, отколкото желано и използвано предимство.

На това от БАЛИП обаче отговарят, че борсата и Комисията за финансов надзор трябва да предприемат решителни стъпки, насочени към санкциониране на ръководителите на дружествата, които не спазват законоустановените си задължения за разкриване на регулярна информация и не спазват съответните международни счетоводни стандарти и международни стандарти за финансово отчитане.

“Неспазването на нормативните изисквания от страна на някои публични дружества не би следвало да бъде основание за прилагане на мерки, които на практика “наказват” институционалните инвеститори и дребни акционери и ограничават възможностите им за разпореждане с инвестициите им по подходящ за тях начин”, заключват от БАЛИП.

От БАЛИП препоръчват създаването на специален сегмент за търговия с финансови инструменти на дружества, които се придържат към добрите корпоративни практики и международни стандарти и изрядно спазват Кодекса за корпоративно управление.

Според БФБ с приемането на Закона за пазарите на финансови инструменти в България практически са налице предпоставки и практически функционира OTC пазар (извънборсов пазар), което означава, че делистването от регулирания пазар на неликвидните емисии няма да накърни интересите на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още