IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 февруари

07:00 | 18.02.09 г.
Преглед на печата за 18 февруари

Фармацевтичният пазар изпрати най-добрата си година
в. Дневник

Миналата година е била най-добрата за фармацевтичния пазар, показват данните на анализаторската компания IMS Health. През 2008 г. са продадени медикаменти за 1.58 млрд. лв., като ръстът спрямо 2007 г. е 13.9%. Българинът е дал от джоба си чрез данъци или от здравни вноски близо 200 млн. лв. повече от предходния период.

Основните приходи на фармацевтичните компании са от лекарства, изписвани с рецепта - 1.3 млрд. лв., или с 41 млн. лв. повече от 2007 г. Най-търсени от тях са медикаментите за лечение на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Сред първите са и антибиотиците с широк спектър. Ръст бележат и продажбите на препарати без лекарско предписание - витамини, хранителни добавки, таблетки и прахчета за настинка, грип и обезболяващи. За тях са платени 384 млн. лв.

До средата на март тръгва и кредитна линия за земеделците
в. Дневник

Българска банка за развитие (ББР) планира до средата на март да започне отпускането към търговските банки на средствата предназначени за кредитиране на земеделски производители, съобщи за "Дневник" Ангел Геков, изпълнителен директор на ББР. Предвижда се ресурсът по кредитната линия да бъде около100 млн. лв. Те ще се осигурят от досега отпуснатите от правителството средства на банката.

Хотелиерите няма да свалят цени през лятото
в. Сега

Въпреки намаленото търсене и ценовата конкуренция на съседни държави морските хотели в България няма да предложат по-евтини услуги през лятото. Това стана ясно на среща между шефката на агенцията по туризъм Анелия Крушкова и браншовици във Варна, която премина бурно и с размяна на остри реплики. Крушкова разясни, че чужденците могат да бъдат заинтригувани единствено чрез по-ниска цена и бонуси.


Към всяка фирма - служител по защитата на личните данни
в. Дневник

Във всяка фирма, институция, гражданско сдружение, които събират лични данни, да бъде назначен специално оторизиран служител с функции по защитата на данните, който да премине през задължително обучение. Това предложение в проекта за промяна в Закона за защита на личните данни, изготвен от работна група на едноименната държавна комисия, предизвика най-оживени спорове на вчерашното обсъждане, организирано от парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

Промяната цели да се постигне по-ефективно прилагане на закона от самите администратори на лични данни и по-добра координация между тях и надзорния орган - Държавната комисия за защита на личните данни, се посочва в мотивите на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още