IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

НАПИ: Парите за ремонти на пътища не стигат

Скоро ще бъде открита процедурата за концесия на летище за карго превози Горна Оряховица

15:07 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
НАПИ: Парите за ремонти на пътища не стигат

Средствата от държавния бюджет, отпуснати на Национална агенция „Пътна инфраструктура (НАПИ) за текущи ремонти на републиканската пътна мрежа (общо 19 хил. км) за тази година, са съвсем недостатъчни, стана ясно от изказването на изпълнителния директор на агенцията Янко Янков по време на конференция в София на тема „Логистика и инфраструктура”.

Янков информира, че от общо 127 млн. лева, определени за текущи ремонти, 106 млн. лв. трябва да се дадат за стари задължения на агенцията, така че оставащите 21 млн. лв. могат да стигнат само за спешни и аварийни ремонти. А и последните напоследък зачестявали, защото през последните 20 години в страната на са правени необходимите текущи ремонти на пътните съоръжения, като мостове, тунели и др., допълни Янков.

Шефът на пътната агенция даде пример, че докато у нас за ремонт на 1 км пътища се отделят средно по 1500 лв., то в Германия сумата е 40 хил. евро. Все пак от ръководството на НАПИ изразиха надежда, че държавата ще изпълни обещанието си, тази година да бъдат отделени допълнителни средства за инфраструктура.

Относно конкурсите за строителство на пътни отсечки Янков коментира, че очаква конкуренцията между пътностроителните фирми да се изостри поради намаляване на поръчките в условията на криза, а това би могло да доведе до сключване на договори с изпълнителите на по-ниски цени при високо качество.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев пък съобщи по време на форума, че съвсем скоро ще бъде открита процедурата за концесия на летище за карго превози Горна Оряховица.

Предвижда се в края на третото тримесечие на годината да започне практическото строителство на интермодалния терминал в София в района на Подуяне, който е на стойност близо 30 млн. евро. А изпълнителят на проекта би трябвало да бъде избран до средата на годината.

Контейнерните терминали на пристанищата Бургас-Запад и Варна-Изток би трябвало да са изградени до август 2015 г. Те се строят със заем в размер на 256 млн. евро от Японската банка за международно сътрудничество.

Транспортният министър съобщи още, че се обмисля въпроса за намаляване на пътните такси за превоз на товари от страна на БДЖ. Наскоро дървопреработватели се оплакаха, че поради високите жп-такси преминават към превоз на дървесината с камиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още