IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 2,4% намаляват наетите на трудов договор за четвъртото тримесечие

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се отчита в икономическите дейности „Финансово посредничество”, „Държавно управление; задължително обществено осигуряване” и „Здравеопазване и социални дейности”

11:32 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 2,4% намаляват наетите на трудов договор за четвъртото тримесечие

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в края на декември 2008 г. намаляват с 2,4% спрямо края на септември 2008 г. и достигат 2,44 млн. броя, сочат предварителните данни на националната статистика.

По-съществено намаление се отчита в строителството, където спадът за тримесечието е 7,2%, в хотелиерството и ресторантьорството (-13,8%), селското, ловно, горско и рибно стопанство (-12,3%). И в трите икономически дейности понижението се дължи предимно на сезонни фактори и е нормално за това време на годината.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение се отчита в икономическите дейности „Финансово посредничество”, „Държавно управление; задължително обществено осигуряване” и „Здравеопазване и социални дейности”.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Преработваща промишленост” (25%) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” (18%).

В края на декември 2008 г. в сравнение със същия месец на предходната година броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение нараства с 2,1%, предимно поради отчетения съществен растеж на наетите във финансовото посредничество (12,4%) и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” (13,5%).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още