IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 20% е нараснала средната работна заплата у нас за година

Най-високи са заплатите във финансовото посредничество, а най-голям ръст има в образованието

11:24 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 20% е нараснала средната работна заплата у нас за година

Средната месечна работна заплата в страната е нараснала с 20,2% през четвъртото тримесечие на 2008 г. спрямо същото тримесечие на предходната година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-високо увеличение се наблюдава в сферата на образованието и здравеопазването според събраната информация на националната статистика. Ръстовете в тези два сектора са съответно 38% и 30,3%. Най-ниско е нарастването на заплащането в добивната промишленост (10,6%) и в сектор „Търговия и ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” (10,8%).

Средният ръст на заплатите за четвъртото тримесечие спрямо третото е 4,8% до 548 лв. Най-голям ръст за периода има в секторите „Държавно управление; задължително обществено осигуряване”, „Здравеопазване и социални дейности”, „Образование” и „Финансово посредничество”. Намаление на трудовото възнаграждение има при „Операции с недвижими имоти и бизнес услуги” и „Селско, ловно, горско и рибно стопанство”.

Топ 3 на секторите с най-високи средни брутни месечни заплати за четвъртото тримесечие:

- „Финансово посредничество” - 1245 лева;
- „Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода” - 990 лева;
- „Добивна промишленост” – 875 лева.

Топ 3 на секторите с най-ниски средни брутни месечни заплати за четвъртото тримесечие:

- „Хотели и ресторанти” - 336 лева;
- „Селско, ловно, горско и рибно стопанство” - 392 лева;
- „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” - 399 лева.

Данните са от наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, които са официално обявени. Възможно е да има отклонения от реалните възнаграждения в съответните сектори, при условие че не е обявяван целият размер на получаваните заплати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още