IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ се пазари за цената на тока с искане да се запази тримесечното отчитане

Ако искането й се изпълни, компанията мисли да намали цените от април, ако не – ще ги вдигне повече от предвиденото през юли

17:26 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ се пазари за цената на тока с искане да се запази тримесечното отчитане

Ръководството на ЧЕЗ България смята да обсъди с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) възможността за намаляване цената на електроенергията в Западна България от 1 април, ако бъде запазена практиката на тримесечно отчитане на електромерите, съобщиха от електроенергийната компания.

В същото време от ЧЕЗ посочват, че при връщане към едномесечното отчитане на електромерите на абонатите, ще бъдат „принуди да поискат по-висок процент на искано увеличение на цените на тока от 1 юли тази година”.

Идеята за „финансови преференции, включително и намаляване цената на електроенергията при условие на запазване на тримесечното отчитане” е възникнала при наскоро проведените разговори между представители на ЧЕЗ от и на потребителски организации, поясняват от ЧЕЗ.

Още през октомври миналата година ДКЕВР постанови връщане на ежемесечното отчитане на тока, като срокът за това беше края на 2008 г., след което беше удължен до март 2009 г. През януари от ЧЕЗ съобщиха, че едва ли ще могат да изпълнят и удължения срок, а оплакванията на гражданите за надписани или неясни сметки за ток продължават.

А от сегашното съобщение от страна на ЧЕЗ не се дават гаранции, че ако евентуално през април цената на тока леко падне, дали през юли няма се вдигне отново, „компенсирайки” краткотрайното намаление.

Въпросът, който възниква у потребителите на фона на изнасяната информация от компанията, е защо е необходимо да се обвързва цената на услугата с решение на ДКЕВР за връщане на ежемесечното отчитане на тока, което впрочем е задължително. Още повече че другите две електроразпределителни дружества, снабдяващи с ток страната, продължават ежемесечно да регистрират данните от електромерите, без да повишават цените си с аргумент периодичността на отчитането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още