IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лозята в страната са намалели до под 1 млн. декара

При приемането на страната в ЕС са декларирани 1,53 млн. дка, сега обаче има много изоставени и изкоренени терени

14:30 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лозята в страната са намалели до под 1 млн. декара

В момента лозята в България са под 1 млн. дка, съобщи днес в Аврен зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев, който се срещна с производители от региона.

При приемането на страната в ЕС са декларирани 1,53 млн. дка, припомни Пейчев, цитиран от БТА. Оказа се, че има много изоставени и изкоренени терени, посочи Пейчев. По думите му те са прехвърлени в Националния резерв и могат пак да станат лозя.

През следващата седмица ще бъде открита програмата в подкрепа на лозарството, допълни Пейчев. Земеделците могат да получат до 80 на сто от необходимата им сума за застраховка на реколтата, както и за осигуряване на мрежи срещу птици.

Лозарите могат да получават субсидии на декар, които покриват 75 на сто от направените от тях разходи, посочи зам.-министърът. По думите му парите са 4020 лв./дка. За тази година осигурената сума за този вид плащания е близо 18 млн. евро.

Всички документи за обработваеми площи във Варненска област вече са уточнени и земеделците ще получат директните си плащания, включително за ливади и пасища, съобщи Пейчев. По думите му средствата ще бъдат преведени по банков път на 20 февруари. Земеделците във Варненско ще получат около 80 млн. лв.

Заместник-министърът допълни, че плащането на директните помощи за обработваеми площи започва в цялата страна. По думите му, има сериозни проблеми с уточняването на терените само в областите Кърджали и Смолян.

За злоупотребите със средствата от еврофондовете Пейчев коментира, че не са много фирмите, които са си позволили опити за измама. „Реакцията срещу тях обаче беше може би малко по-бавна и това предизвика сериозните проблеми“, обясни зам.-министърът. Той допълни, че проверките по САПАРД продължават и има идея да се направи допълнителна група, която да работи по линия на тази програма. Целта е да се правят превантивни проверки на кандидатите, за да не се допускат злоупотреби, а почтените земеделци да могат да работят нормално. Пейчев не изключи вероятността в допълнителната проверяваща група да бъдат включени и специалисти от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още