IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 февруари

07:45 | 16.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 февруари

Строители искат да се замразят лихвите по жилищните кредити
в. Новинар

Правителството да наложи мораториум върху лихвите по ипотечните кредити, в случай че ипотекираното жилище е единствено за семейството. Това поискаха вчера от строителната и нотариалната браншова камара. Идеята е лихвите по този вид заеми да не се вдигат в продължение на поне две години, коментираха от строителния бранш.

Така домакинствата, които имат ипотекиран имот, ще покриват заема си при едно и също ниво на лихвите и по този начин борчът няма да се оскъпи допълнително чрез увеличаването на лихвите, обясниха кредитни консултанти. Целта е да се облекчат хората в условията на глобалната финансова и икономическа криза, обясниха от Българската строителна камара.

Евтините цигари фалират „Булгартабак”
в. Стандарт

„Булгартабак” може да фалира, ако цигарите останат евтини до юни. За това предупреди изп. директор на холдинга Корнелия Нинова. Предстои до дни парламентът да гласува предложение папиросите със стари бандероли да важат до средата на годината. Според приетото вече в Закона за акцизите старите бандероли ще са валидни до 31 март. Удължаването на срока може да срине пазарния дял на родния държавен холдинг, аргументира се Нинова. Лошите финансови показатели ще попречат на раздържавяването, което се подготвя, обясни тя. Според Нинова влошаването на състоянието на холдинга може да се използва по-късно като обвинение срещу ръководството на "Булгартабак", че е провалило продажбата. Агенцията за приватизация вече избра консултант по сделката за "Булгартабак". Очаквам до лятото при позитивен развой "Булгартабак" да има нов собственик, прогнозира още Нинова.

Грандиозните планове за иракския дълг се изпариха
в. Сега

Грандиозните планове за оползотворяване на иракския дълг напълно се изпариха. Дълго чаканите милиони - $360 млн., пристигнаха миналото лято, но така и не се разбра какво прави с тях държавата. В очакване на плащанията от Багдад се говореше, че сумата ще помогне за довършването на магистрала "Тракия", а после стана ясно, че част от сумата всъщност е за покриване на борчове на Ирак към български предприятия, които са доставяли продукция или са строили там по време на режима на Саддам. Тъй като нито едно от тях все още не е получило и лев, парите просто са се влели в общия бюджет на държавата.

Безконтролното следене в интернет може да се размине
в. Дневник

Исканията на МВР за лесен достъп до данните за интернет трафика да не бъдат изпълнени, а през пленарната зала да минат разпоредби, които разрешават предаването на информация само при строги условия и контрол. Такъв ангажимент поели депутати от левицата към председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ). Депутатът каза, че успял да убеди доста колеги от БСП да подкрепят изискването данните да се съхраняват само 12 месеца от операторите, да не може този срок да се удължава по искане на МВР, както и информация от мрежата да се предава на спецслужбите само при тежки или компютърни престъпления.

Спасов изчислява, че с обещаното му от левицата съдействие тази седмица парламентът ще може да отхвърли прокрадналата се поправка в Закона за електронните съобщения, с която се осигурява почти безпроблемен достъп на МВР до телефонни разговори, електронна поща и интернет комуникация. В петък депутатите стигнаха точно до този текст от промените, но времето за гласуване изтече. Така проблемът трябва се реши окончателно в четвъртък.

Заемите и печалбите от хазарт ще се обявяват пред данъчните
в. Сега

Гражданите да декларират пред данъчните власти всички взети или дадени заеми над 5000 лв., извън банковите, както и получените печалби от участие в хазартни игри, когато размерът им общо превишава 5000 лв. Това предвиждат промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са част от мерките срещу корупцията, предложени от екипа на вицепремиера Меглена Плугчиева. Текстовете в момента се съгласуват.

Шофьорските изпити ще се записват с видеокамери
в. Сега 

Изпитите на кандидат-шофьори ще се снимат с видеокамери и записите ще се съхраняват. "Това искане на фирмите за подготовка на водачи ще залегне в законодателството", заяви шефът на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров по време на обсъждане на последните промени в Закона за движението по пътищата.

Мотивът е, че така ще има повече контрол, ще се намали корупцията и ще се уеднаквят критериите в различните автошколи. Инициативата е на председателя на Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка Йонко Иванов, който призова да се въведат европейските стандарти в обучението. Съюзът обвинява изпитващите инспектори от автомобилната администрация, че са направили чадър за фирмите, които не отговарят на въведените миналата година по-високи изисквания за обучение на шофьори. "Няма да намалеят цените на шофьорските курсове въпреки поевтинелите горива", обясни Йонко Иванов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още