IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват над 20% спад на чуждите туристи у нас за 2009 г.

Според туристическата камара спадът за зимния сезон е към 30 на сто

13:54 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват над 20% спад на чуждите туристи у нас за 2009 г.

Като се имат предвид данните за записванията за почивки у нас на чуждестранни туристи към февруари, броят на чуждите туристи за 2009 спрямо 2008 г. ще се понижи с около 20%. Това прогнозира пред Investor.bg Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм (ДАТ).

Тя уточни, че е възможно тази година летните записвания да започнат по-късно – към май-юни, така че може спадът и да не бъде толкова голям.

От ръководството на туристическата камара обаче посочиха пред Investor.bg, че по техни данни само за зимния сезон спадът на туристите у нас е към 30%, а освен това не е сигурно, че записванията ще се увеличат към началото на лятото.

От ДАТ днес представиха пред журналисти Национална програма за развитие на екотуризма и на селския туризъм в периода 2009 – 2013 г. Целта на програмата е България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Според направено проучване по поръчка на Агенцията по туризъм за миналата година общо екотуризмът и селският туризъм са имали ръст от 7-8%. По данните на туристическата камара обаче растежът е едва 3%.

Според Крушкова в световен мащаб тези видове туризъм са сред най-бързо развиващите се, а страната ни има голям потенциал за тяхното развитие. Тя цитира проучване, проведено в световен мащаб, което по всяка вероятност важи и за България, показващо, че хората, предпочитащи селски и екотуризъм, са преобладаващо със средно и висше образование, с доходи над средните и на възраст над 35 години.

От ДАТ казаха, че ако тези видове туризъм, освен да увеличат приходите от туризъм за България, могат и да помогнат за развитие на селските райони и повишаване на доходите на хората там.

На въпрос на Investor.bg как би могла държавата да насърчава посещенията на българи на нашите курорти, което донякъде да компенсира отлива на чужди туристи, Крушкова отговори, че няма начин, по който държавата да стимулира финансово посещенията на курортите. „Що се отнася до туристическия бранш, той би трябвало сам да намери начин за привличане на повече туристи, включително чрез намаление на цените“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още