IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започва дело за незаконна банкова дейност на бивш военен в Добрич

Обвиняемият давал заеми на роми, карал ги да подписват банкови документи, за да има достъп до социалните им помощи

11:11 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Започва дело за незаконна банкова дейност на бивш военен в Добрич

Окръжният съд в Добрич ще призове около 90 свидетели и вещи лица по наказателно дело за осъществяване на банкова дейност без разрешение.

Обвиняемият Мариан Иванов Генов (на 47 години) днес отказа съкратено съдебно следствие и поиска процесът да бъде гледан по общия ред, предаде БТА.

Бившият военен е предоставил на 85 роми в Добрич и община Крушари заеми срещу лихва от 10 на сто, според обвинението на прокуратурата. Обвиняемият накарал длъжниците си, които получавали социални помощи, да подпишат банкови документи - за съгласие за незабавно инкасо и за директен дебит, за да може сам да си изтегли парите по „кредитите“ от сметките им.

Окръжната прокуратура уточнява, че Генов е отпускал заеми от 55, 300-500 до 1000-2100 лева на човек. Сам посочил в данъчната си декларация като физическо лице за 2007 година, че е получил от отпуснатите заеми доходи в размер на 11 516 лева.

Според обвинението това е сумата от събраните лихви.

Окръжният съд отложи делото за 13 март, когато трябва да бъдат разпитани част от теглилите заеми. Съдията разпореди поради големия брой свидетели те да бъдат призовавани на групи според местоживеенето им.

Ако съдът признае пенсионираният кадрови военен за виновен, той може да получи присъда от 5 до 10 години лишаване от свобода и да плати глоба от 5000 до 10 000 лева, посочват от Окръжната прокуратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още