IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Удължиха срока за търсене на нефт и газ в Шабла, инвестират 1,6 млн. лв.

Индустриални минерали БГ ЕООД ще вложи близо 29 хил. лв. за срок от 2 години в проучване възможностите за добив на индустриални минерали от площ „Брусарци“

14:35 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Удължиха срока за търсене на нефт и газ в Шабла, инвестират 1,6 млн. лв.

Правителството удължи сроковете на разрешенията за търсене и проучване на нефт и природен газ на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, София и на „Дайрект Петролеум България“ ЕООД, София в блоковете „Шабла“ и „А-Ловеч“ съответно с 2 и 1 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

Площта на блок „Шабла“ ще се редуцира на 2636 кв. км и се очаква да бъдат вложени 1,6 млн. лева за изпълнението на предложената работна програма за срока на удължението.

За блок „А-Ловеч“ това е трето удължаване на срока. Неговият размер ще се намали от 2658 кв. км на 2330 кв. км, а инвестициите за търсещо-проучвателни дейности ще възлизат на над 1 млн. долара.

Правителството разреши също така на „Индустриални минерали БГ“ ЕООД за срок от 2 години да търси и проучи възможностите за добив на индустриални минерали от площ „Брусарци“ (48 кв. км), като в проучвателната си дейност дружеството ще вложи близо 29 хил. лв.

Три разрешения за проучване на подземни богатства, даде още правителството. „АС-Стоунс“ ООД, Пловдив, ще проучва неметални полезни изкопаеми - индустриални минерали в площта „Горния Орман“, община Марица (0,409 кв. км). Срокът на разрешението е 18 месеца, а очакваните инвестиции възлизат на над 30 хил. лв.

Индустриални минерали ще проучва и италианската компания „Н и Н Трейдинг“ ООД в площта „Чипровци-запад“ за срок от 3 години, като дружеството ще инвестира 41 хил. лв. в терена с размер 24 кв. км.

За 3 години ще оперира и „Минерал“ ООД, гр. Бургас. Дружеството ще проучва скално-облицовъчни материали в площта „Празнопрът-изток“ (1,94 кв. км), разположена в землищата на с. Градец и с. Медвен, област Сливен. Финансовите средства за проучванията са в размер на близо 59 хил. лв., а стойността на
мероприятията по опазване на околната среда - 5350 лв.

Правителството даде и разрешение „Геонет“ ООД да бъде концесионер за 35 години на находището за индустриални минерали „Яна“. Находището е в землището на с. Брестовене, община Завет, площта му е 72 672 кв. м. За първите 5 години от срока на договора дружеството ще инвестира в кариерата минимум 40 500 лева. Очакваният средногодишен добив е 10 000 тона суровина. Община Завет ще получава 30 процента от концесионното възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още