IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дървопреработватели искат по-ниски цени на дървесината, иначе ще я внасят

Фирмите настояват цената на дървесината да се формира на напълно пазарни принципи

15:35 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дървопреработватели искат по-ниски цени на дървесината, иначе ще я внасят

Представители на ръководствата на едни от най-големите дървопреработвателни фирми в страната обявиха днес пред журналисти, че цените, по които купуват т.нар. технологична дървесина (от по-ниско качество, от която се правят плоскости др.) от Държавната агенция по горите, продължават да са доста високи за тях и не се минава към пазарното им формиране.

Преди близо месец се проведе работна среща при вицепремиера Меглена Плугчиева с участието на „Свилоза” АД, „Лесопласт” АД и др. и ръководството на Агенцията по горите, след която вицепремиерът констатира, че са нарушени възможностите за договаряне и планиране на необходимите количества дървесина за фирмите. В резултат се създаде работна група от представители на бизнеса и Агенцията по горите, която до края на януари да предложи спешни мерки за решаване на поставените проблеми.

Дървопреработвателите информираха, че досега резултатът от разговорите им с Агенцията по горите е решението от 6 февруари, с което агенцията обявява, се сваля с 10-30% минималните изкупни цени за различните видове дървесина.

Председателят на Асоциацията на преработвателите на дървесина и собственик на „Свилоза” Красимир Дачев коментира в тази връзка, че тази мярка едва ли на практика ще повлияе на нивото на цените, тъй като те по принцип са по-високи в сравнение със съседните ни страни, а освен това остава в сила правилото, че всеки следващ търг започва от достигнатата при предходния търг цена.

Дървопреработвателите обявиха, че смятат за правилно цената на дървесината да се формира на напълно пазарни принципи, основаващи се на качеството и търсенето и предлагането, и да няма минимални цени.

Други изисквания на Асоциацията на дървопреработвателите са цената да е франко склада на купувача или натоварена на транспортно средство (а не франко горски склад); мерната единица да е тон, а не кубически метър (защото за отпадната дървесина, която е по-тънка, това измерване е по-точно); към момента цената да не надвишава 60 лв./т (без ДДС).

Шестте най-големи дървопреработвателни фирми в страната (Свилоза, Лесопласт, Кроношпан България ЕООД, Фазерлес АД, Габровница АД, Монди АД), които са с годишен оборот общо около 500 млн. лв., по техни данни годишно ползват около 2 млн. куб. м дървесина, а по официални данни у нас годишно се секат около 4,5 млн. куб. м, т.е. фирмите биха могли изцяло да задоволяват производствените си нужди с българска суровина (която при това е отпадна), обясниха самите те. Въпреки това през миналата година само една четвърт от ползваната технологична дървесина е била българска поради високите цени.

От Свилоза, които наскоро временно прекратиха производство, съобщиха, че от началото на март започват отново да купуват дървесина, която по всяка вероятност ще е от Украйна, Румъния, Русия, за да могат в края на март да възобновят работа. От Лесопласт, които и сега купуват от чужбина около половината от дървесината, също съобщиха, че вероятно ще започнат да купуват още по-голяма част от суровината от съседни страни.

От ръководствата на дървопреработватените фирми обобщиха, че въпреки трудностите предпочитат да купуват дървесина от България, стига да е на поносима цена, и призоваха държавните институции да им помогнат. 

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Велде България АД (Лесопласт АД)(4L5)

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още