IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 8% падат приходите във вътрешната търговия за декември на годишна база

Спрямо ноември приходите от продажби в сектора нарастват с 3,6 на сто

11:56 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
С 8% падат приходите във вътрешната търговия за декември на годишна база

Приходите от продажби в сектор „Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” през декември 2008 г. намаляват със 7,9% спрямо съответния месец на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

В търговията на дребно влошената стопанска конюнктура оказва слабо влияние върху индекса на приходите от продажби, в резултат на което отчетеното намаление е незначително – 0,6%.

В търговията с фармацевтични и медицински стоки и в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия темповете са положителни и достигат (съответно 5,5 и 5,3 на сто). Увеличение се наблюдава също в неспециализираната търговия с разнообразни стоки – 4,1%, и в търговията с текстил, облекло и обувки – 2,3%.

Влияние върху общия индекс в посока намаление оказват отрицателните темпове в търговията със стоки за домакинството и битова техника – 3,3%, и в търговията на дребно с други стоки – 6,3%, които заедно формират около 50% от обема на приходите.

В търговията на едро е отчетен спад от 8,6%, който се дължи на намалението във всички наблюдавани съставни дейности, като в търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия то е само 5,1%, докато в търговията със стоки за домакинството е 14%.

В търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили намалението достига 12,8%.

Спрямо ноември приходите от продажби в сектора нарастват с 3,6 на сто.

За периода януари - декември 2008 г. приходите от продажби бележат ръст от 3,1% в сравнение със същия период на предходната година вследствие на увеличението, реализирано във всички основни търговски дейности. По-висок ръст от средния е отчетен в търговията с автомобили и горива – 6,5%, и в търговията на дребно – 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още