IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишленото производство обърна отрицателната тенденция

Производството на хранителни продукти и напитки се увеличава през декември с 8,1 на сто на месечна и с 4,6 на сто на годишна база

11:49 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство обърна отрицателната тенденция

Промишленото производство е нараснало с 1,7% през декември спрямо предходния месец, а на годишна база се отчита спад от 8,3%, става ясно от предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Така се обръща отрицателната тенденция от предходните месеци, като през ноември бе регистриран спад от 5% на месечна база, а през октомври – ръст от едва 0,6%.

На месечна база увеличение е регистрирано при производството и разпределението на електроенергия, газ и вода - с 15,6%, същевременно индексът на преработващата промишленост намалява с 1,7%, като спад е отчетен при производството на продукти от други неметални минерални суровини (с 26,1%), при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло (с 10,6%), при производството на машини, оборудване и домакински уреди (с 4,5%).

Ръст спрямо ноември е регистриран при производството на метални изделия, без машини и оборудване (с 37,3%), производството на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон (с 10,2%), производството на химични продукти (с 6,7%).

На годишна база в преработващата промишленост производството намалява с 10,2%, а в добивната промишленост - с 25,1%, като най-значителен е спадът в добива на метални руди - с 64,9%.

Производството на хранителни продукти и напитки се увеличава през декември с 8,1 на сто на месечна и с 4,6 на сто на годишна база.

Също по предварителни данни приходите от продажбите в промишлеността през декември намаляват с 0,4% в сравнение с предходния месец.

В преработващата промишленост на месечна база приходите от продажби са с 2,2% по-малко, докато в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода продажбите се увеличават с 15,4%.

На годишна база приходите от продажби са с 10,8% по-малко, като спадът в преработващата промишленост е с 12,3%. По-малко са продажбите при производството и леенето на метали - с 34,5%, при производството на облекло, вкл. кожено; обработката на кожухарски кожи – с 15,1%, при производството на електрически машини и апарати, некласифицирани другаде – с 11,3%.

Нарастване в продажбите е отчетено при производството на тютюневи изделия – със 17,2%, производството на метални изделия , без машини и оборудване – с 14,8%, и при производството на хранителни продукти и напитки – с 5,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 10.02.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още