IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 февруари

08:08 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 февруари

За две години България усвои едва 0.3% от еврофондовете

в. Сега

За първите две години от членството си в ЕС България е използвала едва 0.28% от полагащите й се средства по Кохезионния и структурните фондове. За да може по-бързо да навакса изоставането си от останалите в Европейския съюз, страната ни разполага с почти 6.7 млрд. евро по тези фондове за периода 2007-2013 г. Но дори сега, в разгара на кризата, когато всяко евро е от полза, се оказва неспособна да ги оползотвори. "Реално до българските фирми, общини, вузове, неправителствени организации и останалите ползватели са стигнали едва 80 млн. евро", съобщи вчера Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

ЧЕЗ отчете рекордни загуби от кражби на ток

в. Новинар

Близо 5 млн. лв. са загубите на електроразпределителното дружество „ЧЕЗ България”, което снабдява с ток София и региона, от кражби на електричество и кабели за 2008 г. Според данни на компанията кражбите само на ток през годината са за 1,9 млн. лв. Експерти са направили 40 000 проверки на електромери и са установили над 2000 нарушения. Най-често абонати са се включвали нелегално в мрежата или пък са повреждали умишлено електромерите, така че да отчитат по-малко консумация на ток.

Търговци скачат срещу високи наеми

в. Стандарт

Над половината от наемателите на помещения в Мол Варна отказаха да отворят магазините си днес. 60% от магазините са затворени, а на витрините им са залепени надписи “Стачка!” Основната причина за протеста на продавач-консултантите в търговския център е искането им на по-високи заплати, сигурни работни места, по-добър мениджмънт на Мола и повече продажби. Продавачите твърдят, че заради отлив на клиенти, някои от колегите им били съкратени, а част от магазините дори са фалирали. Според Антония Ангелова, мениджър по комуникации на Мол-Варна, стачката е организирана от фирмите наемателите на помещенията, които търсят „нетрадиционни” начини да предоговорят условията на договорите си за по-ниски наеми на магазините. Според нея обаче, исканията им все още не са представени “черно на бяло”.

Гергов започна съкращения в Пловдивския панаир

в. Дневник

Изпълнителният директор и мажоритарен собственик на "Международен панаир - Пловдив" Георги Гергов предприе съкращения на персонала, сигнализираха служители. От края на миналата година месечно са били освобождавани по едни-двама, докато само през януари 15 души от различни отдели накуп са получили заповеди за съкращение. Сериозно са орязани и социалните помощи на работещите. Хората от панаира вече няма да получават по 5 лв. за храна на ден, затова и заплатите им се понижават с 100-110 лв. месечно. Преобладаващата част от персонала, включително и шефове на отдели, ще трябва да излязат и принудително в неплатен или платен отпуск по един работен месец в рамките на календарната година.

Засякоха измама с тютюн за 1,2 млн. лв.

в. Стандарт

Опит за митническа измама при внос на 14 тона тютюн от Молдова беше разкрит при акция на пловдивската митница и служители на ДАНС. Документите, които са били представени на 28 януари в митницата са за внос на 14 тона нарязан тютюн, купаж от различни сортове. Изпращач на стоката е молдовска фирма, а получател - дружество, чиято дейност не е свързана с производтво на тютюневи изделия. След извършен контрол е установено, че декларираната стока представлява „тютюн за пушене” и има значително по-високо мито 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още