IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петър Димитров: България ще запази валутния борд до влизането в еврозоната

Страната ни иска да се въведе еврото, преди да са изпълнени всички критерии, тъй като „единственият ни грях е инфлацията“

14:13 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петър Димитров: България ще запази валутния борд до влизането в еврозоната

България възнамерява да запази валутния борд до влизането в еврозоната, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на конференцията „Световната финансова и икономическа криза и стабилността на българската икономика“.

По думите му страната ни има желание да се присъедини към еврозоната преди да са изпълнени всичките критерии, защото „единственият ни грях е инфлацията“. Той допълни, че други страни от ЕС, които вече са в еврозоната, не изпълняват част от тези критерии, например за размера на бюджетния дефицит.

Във връзка с икономическата криза Димитров отбеляза като едни от най-важните мерки, които взима правителството, намаляването на задължителните резерви на банките от 12 на 10 на сто, увеличаване на капиталовите разходи на държавата, предвиждането на опция в бюджета за намаляване на бюджетния излишък от предвидените 3 на сто на 2%.

Съвсем скоро ще стане реалното прехвърляне към Българската банка за развитие на 200 млн. евро, предназначени за кредитиране на бизнеса по време на криза, посочи министърът.

Като важен момент от антикризисната политика Димитров отбеляза и отделените 100 млн. лв. от бюджета за изграждане на индустриални зони в страната. „Водят се преговори с General Electric за възможни инвестиции в размер до 800 млн. евро“, каза Димитров, без да даде подробности.

Димитров прогнозира, че стига да няма някакви драстични икономически промени, то от 1 юли тази година е възможно цената, по която Булгаргаз купува синьо гориво, да падне до 250 долара/1000 куб. м при средна цена за 2008 г. от 400 долара/1000 куб. м.

На въпрос относно хода на преговорите за инвеститор в Кремиковци, Петър Димитров не се ангажира да потвърди дали до няколко дни преговорите ще приключат, както беше съобщено наскоро. Той коментира само, че преговорите продължават, а освен това се водят преговори и за закупуване на изгодна цена на коксови въглища и, ако преговорите са успешни, до няколко дни може да стартира отново коксохимическото производство на комбината, което беше спряно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още