IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Булгаргаз прогнозира 12% спад в цената на газа за второто тримесечие

Намалението е резултат от по-ниските цени на алтернативните на природния газ горива и на по-ниския валутен курс на долара към лева

10:50 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Булгаргаз прогнозира 12% спад в цената на газа за второто тримесечие

Прогнозната цена на природния газ за второто тримесечие на 2009 г. следва да бъде 543,61 лв./куб. хектометра без ДДС, при отчитане на факторите, формиращи равнището на цената на природния газ, съобщиха от “Булгаргаз” ЕАД.

Намалението от 71,05 лв./хм3 (11,56%) е в резултат основно на по-ниските през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, както и на по-ниския валутен курс на щатския долар към лева, се посочва в съобщението.

Окончателното предложение на Булгаргаз за цената на природния газ за второто тримесечие ще бъде оповестено непосредствено преди внасяне на предложението в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 11 март, като ще бъдат отчетени настъпилите към този момент промени в посочените фактори.

В съответствие с изискванията на чл. 36а от Закона за енергетиката, Булгаргаз в едномесечен срок преди подаване в ДКЕВР на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие, трябва да го оповести в средствата за масова информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още