IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До три месеца започват проучванията за газопроводна връзка с Гърция

Проучванията трябва да са готови до края на октомври

09:43 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
До три месеца започват проучванията за газопроводна връзка с Гърция

До три месеца Българският енергиен холдинг (БЕХ) и „Булгаргаз“ трябва да подготвят започването на прединвестиционните проучвания за включването на България към газопроводната система на Гърция, съобщиха от администрацията на област Кърджали.

Трасето, по което се предвижда да мине тръбата, е Димитровград-Хасково-Кърджали-Момчилград-Комотини.

Проучванията имат за цел да определят основните технически параметри. Те трябва да бъдат готови до края на октомври. Паралелно с това ще се подготвят и плановете за отделните парцели, както и докладните по оценка на въздействието върху околната среда.

Общата дължина на предвидения газопровод е около 150 км, от тях 125 км са на българска територия, а останалите 25 км в Гърция. Проектът предвижда трасето да следва в по-голямата си част новия път към прохода „Маказа“.

В края на януари от Европейската комисия съобщиха, че ще отпуснат 20 млн. евро за изпълнението на проекта Хасково-Комотини. По предварителни оценки реализацията на проекта ще струва около 120 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още