IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България може да допусне Газпром до газопреносната си система

Средната цена на руския газ за Европа ще спадне до 280 долара за 1000 куб. м при около 450 долара за 2008

16:40 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
България може да допусне Газпром до газопреносната си система

България не възразява срещу влизането на Газпром в нейните вътрешни газотранспортни мрежи, е заявил днес президентът на България Георги Първанов на среща с главните редактори на водещи руски медии в Русия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Първанов е заявил, че българската страна е за „отстраняване на посредниците в търговията с газ и за постигането, в резултат на това, на по-изгодни цени на газа за България“. Президентът е изразил увереност, че „при сериозни преговори с Газпром ще съумеем да намерим варианти за влизането на руската компания в газотранспортната система на България”.

„Уверен съм също, че Газпром има достатъчно механизми за оказване на влияние, за да придобие от Овергаз инк. дела й в газоразпределителните мрежи“, е посочил още Първанов. Той е допълнил в тази връзка, че за целта „ние трябва да сме убедени, че Газпром ще има постоянен интерес за участие в разпределителните мрежи“.

Засягайки темата за строителството на газопровода „Южен поток“, в който участва и България, Първанов е призовал за ускоряване на работата по проекта, отбелязвайки, че в енергийния баланс на страната вече има дефицит на природен газ от близо 1 млрд. куб. метра годишно. Президентът е обърнал внимание и на факта, че България е надеждна транзитна страна и „проектът „Южен поток" трябва да бъде изпълнен така, че да бъде изгоден за всички участващи страни”.

Същевременно днес стана известно, че газовият монополист Газпром ще понижи цените на природния газ за Европа. Според информация от Интерфакс тази година средната цена на газа, плащана от европейските енергийни компании, ще спадне до 280 долара за 1000 куб. м, при около 450 долара/1000 куб. м за 2008 г.

От Газпром са обявили също, че ще бъде намален износът за Европа с около 5% заради очаквания спад на търсенето на синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още