IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парламентът разреши по-високи заплати за общинските съветници

Пълномощията на кметовете ще се прекратяват предсрочно и при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец

11:05 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът разреши по-високи заплати за общинските съветници

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които предвиждат по-високи възнаграждения за общинските съветници.

Измененията предвиждат общият размер на месечното възнаграждение на общинския съветник да не може да надвишава 60 на сто, а в Столична община и в общините с райнно деление - 70 на сто от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие. Размерът на възнаграждението ще се определя с решение на общинския съвет, прието с мнозинство от повече от половината от общия брой на съветниците.

В момента размерът на възнаграждението на общинския съветник за едно заседание не може да надвишава размера на дневната ставка, изчислена на база средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие по данни на Националния статистически институт.

Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 50 на сто от средната брутна работна заплата в общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие, пише още в закона.

Приетите изменение предвиждат общинският съвет да определя заплатата на председателя му в зависимост от определената продължителност на работното му време, като възнаграждението му не трябва да бъде по-голямо от това на кмета. Пълномощията на кметовете ще се прекратяват предсрочно и при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още