IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отмениха регистрацията по Закона за ДДС за търговците на тютюневи изделия

Търговците ще подлежат на облагане с патентен данък, като трябва да подадат декларация до 1 април 2009 г.

10:53 | 06.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отмениха регистрацията по Закона за ДДС за търговците на тютюневи изделия

Депутатите приеха предложението регистрацията по ДДС на търговците на тютюневи изделия да отпадне. Тази промяна, засягаща законите за тютюна и тютюневите изделия, за ДДС и за местните данъци и такси, е включена по предложение на бюджетната комисия в заключителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), която беше приета днес на второ четене.

Търговците, регистрирали се след 1 януари 2009 г. или които са в процедура по регистрация, могат до 1 април 2009 г. да подадат заявление за обявяването й в нищожност, гласят промените.

Търговците ще подлежат на облагане с патентен данък, като трябва да подадат декларация до 1 април 2009 г. В този срок те трябва да преведат първата вноска от патентния данък.

Основните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс предвиждат вливане на Агенцията за държавни вземания (АДВ) в Националната агенция за приходите (НАП).

Законът предвижда на НАП да се прехвърлят отговорностите на АДВ за събиране на всички видове публични вземания, за съхранението и продажбата на конфискувани или отнети в полза на държавата вещи. НАП ще представлява държавата в производствата по несъстоятелност, ще събира частни държавни вземания, както и задължения, свързани с неправомерно усвоени средства от еврофондовете.

Депутатите приеха плащането към НАП на публични задължения да се извършва както безкасово, така и в брой - предложение, направено в пленарната зала от Надя Антонова от Коалиция за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още