IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 6 февруари

08:03 | 06.02.09 г.
Преглед на печата за 6 февруари

Посредници искат държавна намеса срещу борсовия срив
в. Дневник

Инвестиционни посредници ще поискат от държавата да предприеме мерки за ограничаване негативите от финансовата криза, поразила и българската борса. От асоциацията на посредниците (БАЛИП) вече са изпратили до министъра на финансите и работодателските организации писмо с идеи за промени. В текста, предоставен на "Дневник" от работодателска организация, има и молба за среща с министър Пламен Орешарски.

Предложенията на посредниците са да се либерализират правилата за инвестиции на Сребърния и на пенсионните фондове и решаване на проблема с използването на компенсаторните инструменти. Други две идеи са насочени към дейността на двете държавни институции на пазара - първата е за подобряване работата на Централния депозитар, а втората е за промяна на устава на фондовата борса и превръщането й в публично дружество.

Строители напразно лобират пред банките
в. Сега

Затягането на правилата за отпускане на кредити накараха строителния бранш усилено да търси лоби сред банкерите. В сряда вечерта Българската строителна камара е имала безплодна среща с ръководствата на десетте най-големи банки в България, на които е съобщено, че само в столицата има замразени обществени и жилищни сгради за над 2 млрд. лв., научи "Сега".

Данните са събирани от камарата до края на миналата година, съобщи съпредседателят на организацията Иван Бойков. По последни данни от членовете на камарата за цялата 2008 г. разрешителните за нови строежи са паднали с 20%. Най-тревожно е обаче положението с вече започнатите строежи, чиито инвеститори няма как да продължат. Въпреки че в замразеното строителство за над 2 млрд. лв. влизат и много молове и бизнес центрове, има и жилищни сгради, в които част или всички апартаменти вече са продадени, най-често също с пари от кредит.

Пътната агенция още плаща милиони на братските фирми
в. Сега

Шумните скандали и съдебните разправии не са попречили на фирмите, свързани с бившия пътен шеф Веселин Георгиев, да усвоят десетки милиони за пътна поддръжка, строителство и ремонти. "Биндер" и другите дружества на Георгиеви, които при шефския мандат на най-големия брат се уредиха с множество апетитни поръчки за над 120 млн. лв. (а по някои данни - и повече от 200 милиона), губят само два договора за под 40 млн. лева, стана ясно вчера.
Бившият пътен шеф вече е подсъдим заради злоупотреби по осем от сделките.

БНБ отказва още пари за банките
в. Стандарт

Няма причина за по-нататъшно намаляване на минималните задължителни резерви на банките. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров пред депутатите от комисията по бюджет и финанси. През последните четири месеца от ноември до януари чрез промени в минималните резерви БНБ е освободила за търговските банки около 3 млрд. лв. В момента банките държат около 7% от привлечените средства под формата на резерви в БНБ, заяви Иван Искров. Според него трябва да се търсят алтернативни инструменти за подпомагане на кредитирането - например от страна на правителството при преизпълнение на бюджета.

Би Ти Ви и "Нова тв" готвят жалба до Брюксел заради цифровизацията
в. Дневник

Собствениците на Би Ти Ви и "Нова телевизия" - "Нюз корпорейшън" и Ем Ти Джи, обмислят да изпратят обща жалба до Европейската комисия заради предстоящите промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Закона за електронните съобщения (ЗЕС), свързани с цифровизацията. Това съобщиха източници от двете компании. Официално обаче реакцията на операторите ще бъде обявена едва след приемането на промените в двата закона. Очаква се поправките в медийните разпоредби да бъдат гласувани в петък, а следващата седмица да бъде коригиран и ЗЕС.

Отпускат по 3 бона всеки ден
в. Стандарт

Средно по 3000 лева дава всяка една заложна къща всеки ден на клиенти срещу различни залози. Това довериха за "Стандарт" собственици на оказиони в столицата. Те обясниха, че през последните 3 месеца парите, които броят, са се увеличили три пъти в сравнение със сумите през лятото. От юни до септември средно отпускахме по 1000 - 1500 лева на ден. Сега парите скочиха двойно заради масовите откази на кредити от банките, разказаха собственици на заложни къщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още