IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подписахме споразумение с Москва за погасяване дълга на СССР към България

Навремето Москва е поела задължението да изплати изцяло дълга до 2004 г., но договорът не е бил изпълнен

15:38 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Подписахме споразумение с Москва за погасяване дълга на СССР към България

Москва и София са подписали междуправителствено споразумение за погасяването на остатъка от дълга на бившия СССР към България, съобщи ИТАР-ТАСС.

Общият размер на задълженията на Русия към България по сметките на СССР е около 100 млн. долара. Навремето Москва е поела задължението да изплати изцяло дълга до 2004 г. чрез доставка на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и специална продукция за българската армия, но договорът не е бил изпълнен.

На церемонията по подписването са присъствали президентите на двете страни Дмитрий Медведев и Георги Първанов, след като са приключили преговорите си.

По време на разговорите Първанов е поставил въпроса за компенсациите за щетите, нанесени на България от спирането на доставките на природен газ през януари, както и за отстраняването на посредниците в преноса на газ от Русия за страната ни.

„Считаме, че крайната юридическа отговорност в тази ситуация се носи от украинската страна“, е заявил в отговор Медведев. „Що се отнася до посредниците – на Русия не са нужни никъде никакви посредници. Но навсякъде има отделна история на отношенията“, е добавил руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още