IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засега няма официално предложение за финансиране на „Тракия“ с пари от ЕС

По-рано тази седмица бе съобщено, че ЕК обмисля възможността да финансира магистралата с пари от ОП „Транспорт“

14:55 | 05.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Засега няма официално предложение за финансиране на „Тракия“ с пари от ЕС

На този етап няма официално предложение за промяна на Оперативна програма „Транспорт“ във връзка с финансирането на довършването на магистрала „Тракия“, каза на пресконференция председателят на Надзорния съвет на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ Иван Атанасов, цитиран от БТА.

По-рано тази седмица бе съобщено, че Европейската комисия обмисля възможността да финансира магистралата с пари от ОП „Транспорт“, като условието е сегашните търгове за довършването на пътя да бъдат анулирани и да се проведат нови. В момента строежът на магистралата се финансира изцяло от държавата.

Атанасов изрази личното си мнение, че при създалата се финансова ситуация бюджетът на агенцията и средствата от излишъка няма да са достатъчни за финансиране на проекта. За целта е необходимо да се предоставят целево допълнителни средства за изграждането на трите участъка от магистралата, за да може агенцията да изпълнява и другите си проекти.

По изчисления на агенцията за изграждането на трите участъка от магистралата са нужни 700-800 млн. лв., а бюджетът на агенцията за тази година е 314 млн. лв., от които за капиталови разходи са предвидени 130 млн. лв. Средствата от излишъка биха стигнали само за авансови или частични плащания за тази година, каза Атанасов.

Като логичен ход Атанасов смята включването на проекта за финансиране по оперативната програма. Към нея може да се насочат и проектите за магистрала „Марица“, за двата участъка на магистрала „Струма“ и още някои малки проекти.

„Не се притесняваме Тракия да бъде организирана по европейските правила“, каза Атанасов. Той отбеляза, че по оперативните програми, за разлика от предприсъединителните, може да се получи финансиране включително и за завършени проекти, ако попадат в срока на програма. Това означава те да са започнали след 1 януари 2007.

Необходимо условие е и проектите да отговарят на правилата на ЕК и да са част от транспортните коридори, които са приоритетни за комисията, каза Атанасов. Той обаче отбеляза, че дори и тази година проектът да бъде включен в пакета проекти за финансиране по Оперативна програма „Транспорт“, за тази година финансиране не може да се получи заради продължителния процес на подготовка на документи.

Ръководството на агенцията съобщи, че другата седмица се очаква отговор от ЕК във връзка със спрените търгове по два от участъците на автомагистралата. Такъв отговор трябваше да бъде получен на 24 януари. В края на миналата година работата на комисиите по избор на изпълнител за строителството на втори и трети участъци от магистралата бяха прекратени след настояване от Брюксел. Двете отсечки са съответно Стара Загора - Нова Загора и Нова Загора – Ямбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още