IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свилоза спира производството след загуби от 6 млн. евро

Сривът в международните цени на целулозата и постоянното повишение на цените на дървесината в България са причината за спиране на производството

14:33 | 05.02.09 г.
Красимир Дачев Снимка: Личен архив
Красимир Дачев Снимка: Личен архив

Поради финансовата криза от днес започна поетапното изключване на мощностите на предприятието за производство на целулоза Свилоцел в Свищов. Не се предвиждат съкращения на персонала, съобщи Красимир Дачев, Председател на СД на Свилоза АД, която е собственик на дъщерното Свилоцел, цитиран от БТА.

По думите на Дачев сривът в международните цени на целулозата и постоянното повишение на цените на дървесината в България са причината за спиране на производството. "Решихме да предприемем тази стъпка, за да ограничим загубите на предприятието, които от миналата година досега стигнаха 6 млн. евро", каза Дачев.

Предвижда се от началото на следващата седмица част от работещите в завода около 350 души да бъдат пуснати в платен годишен отпуск, а други да бъдат ангажирани в консервацията и профилактиката на производствените мощности.

В момента в складовете на дружеството има запаси от целулоза, които при подобрение на пазарната конюнктура могат да бъдат реализирани. В зависимост от това мениджърският екип на дружеството ще преценява следващите стъпки, добави Красимир Дачев. 

"Евтина латиноамериканска целулоза заля европейския пазар", заяви Красимир Дачев на 28 януари за Investor.bg.

„В Бразилия на мястото на джунглата засадиха евкалипт, който расте за 7 г., докато нашите дървета израстват за 60 г.“, така Красимир Дачев обрисува през 2007 г. стратегическия проблем пред сектора в интервю за Investor.bg.

Днес нямаше сделки с акции на дружеството. Вчера по позицията бе отчетен спад от 15,5% до 0,60 лв. за ценна книга при минимален обем от 100 лота.

Свързани компании:

Свилоза АД отписано(3MZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още