IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Станишев категоричен, че не ни е нужно споразумение с МВФ

Премиерът ще обсъжда с Българска банка за развитие изпълнението на програмата за кредитни линии, целящи подпомагане на малките и средни фирми

16:56 | 04.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Станишев категоричен, че не ни е нужно споразумение с МВФ

В момента на България не е необходимо предпазно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), смята премиерът Сергей Станишев. Идеята за такова споразумение „за милиарди евро“ дойде от НДСВ, откъдето също смятат, че няма належаща нужда от това, но презумпцията е, че „пари се искат, когато нямаш нужда от тях“.

„Ние и сега имаме много активно партньорство с МВФ. В края на миналата година имахме дискусия с нашите партньори от МВФ, в която се включиха министрите на финансите и на икономиката“, коментира Станишев.

„Мерките, които предприемаме, и анализът на МВФ за ситуацията са идентични“, заяви Станишев. „Искам да ви припомня, че за три години увеличихме двойно финансовия резерв на държавата и това е котвата за стабилност за доходите на хората, за валутния борд и за стабилността на банковата система“.

Той припомни, че прогнозата на Европейската комисия е, че само България и още две страни от Евросъюза ще имат икономически ръст тази година, за останалите се чака рецесия. Този растеж обаче се очаква да е доста по-нисък от заложения от правителството.  

В понеделник министър-председателят ще има среща с ръководството на Българска банка за развитие (ББР), за да се обсъди дейността по антиркизината програма на правителството в частта й за отпускане на кредитни линии чрез ББР от общо 500 млн. лв. за малките и средни фирми. Един транш от 150 млн. лв. вече е отпуснат на търговските банки.

„Това се прави за първи път в подобен мащаб и искаме да осигурим паричен ресурс за фирмите, след като банките свиха даването на кредити“, посочи Станишев.

Още по темата:

МВФ и неоправданият ентусиазъм
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още