IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавната Банка за развитие стана основен участник на междубанковия пазар

КТБ с най-голям дял в предоставения ресурс на паричния пазар през януари

10:09 | 04.02.09 г.
Държавната Банка за развитие стана основен участник на междубанковия пазар

ТБ Корпоративна търговска банка АД е с най-голям дял в предоставения ресурс на междубанковия пазар през януари, показват данните на БНБ. За декември банката заемаше второ място след Ситибанк клон София. Сега американската банка е отстъпила на второ място.

Третото място по предоставен ресурс през януари се заема от Българска банка за развитие (ББР), която в края на 2008 г. получи свеж капитал от правителството. Целта беше да се използват парите за подпомагане на бизнеса в условията на криза, като се предоставят кредитни линии на търговските банки, които да кредитират малките и средните предприятия при по-благоприятни условия.

През декември на трето място по предоставен ресурс беше ТБ Интернешънъл асет банк. БНБ обявява данни само за челната тройка по предоставен ресурс за съответния месец.

От 4,07% на 31 декември 2008 г. индексът на междубанковите овърнайт депозити Leonia се понижи до 3,02% на 30 януари 2009 г. За вчера той реализира още по-ниските стойности от 2,72% за овърнайт.

ТБ КТБ е втора по ръст на активите през четвъртото тримесечие на 2008 г. с увеличение от 286 млн. лв., а ТБ ББР е четвърта със 157 млн. лв. Ръстът на активите им е реализиран при сравнително ниска база.

На 27 януари бе анонсирана продажбата на 30% от ТБ КТБ на държавен фонд на Султаната на Оман.

Вчера оборотът на междубанковия пазар бе за 541,9 млн. лв. при среден годишен лихвен процент от 2,9 на сто. Овърнайт депозитите се сключваха при лихва от 2,77%, а депозитите за над 30 дни при лихва от 4,7%.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още